Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira i idealan je kao glavno jelo u vreme posta. Krompir zapečen na ovaj način biće izuzetno mekan iznutra i hrskav spolja, a kombinacija začina daće mu posebnu aromu. Takođe možete da ga poslužite kao prilog uz ribu.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 200 ml maslinovog ulja
- sok od jednog limuna
- 5 čenova belog luka
- 5 listova lovora
- 2 šolje vode
- origano
- so, biber
Priprema:
Krompir oljuštite pa ga isecite na krupnije kocke i poređajte ga u pleh, ali vodite računa da ga poređate tako da ne budu jedan preko drugog. Vodu prokuvajte i u njoj rastvorite kašičicu soli, pa njom nalijte krompir da ogrezne. Dodajte ulje, naseckan beli luk, lovor, origano i biber. Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 C, a čim krompir počne da rumeni i sva voda uvri, smanjite na 200 C i pecite još 45 minuta. Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem