Krompir čorba je jelo koje su naše bake rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti. Ona posebno dobro dođe kada ponestane ideja šta u vreme posta izneti pred ukućane na trpezu, a uz salatu, može da predstavlja ceo obrok. Vema jednostavno se sprema, nema gomile prljavih sudova, a okrepiće vam organizam.

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 200 ml kuvanog paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • pola kašičice aleve paprike
  • malo ulja
  • so, biber

Priprema:

Krompir isecite na kockice, a šargarepu na kolutove. Naseckan luk malo propržite na ulju u šerpi dok ne zastakli, pa zatim dodajte povrće. Promešajte, pa nalijte vode da dobro ogrezne. Dodajte začine po ukusu i na jačoj temperaturi kuvajte dok ne proključa, mešajući povremeno. Kad proključa, smanite temperaturu, delimično poklopite i ostavite da se kuva na nižoj temperaturi još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte šolju kuvanog paradajza i ostavite da vri još desetak minuta. Po želji pre služenja pospite seckanim peršunom.

Izvor: Stvar ukusa