Falafel je jelo neobičnog imena, a izgledom podseća na ćufte i vrlo je popularno širom sveta. Potiče iz Egipta i u prevodu falafel znači male kuglice od bibera. Zanimljivost ovog bliskoistočnog specijaliteta je ta da se pravi bez mesa, a glavni sastojak su leblebije i začinsko bilje. Kao takav, ovaj recept odličan je izbor za vegeterijance i za sve one koji poste. 

Na internetu se mogu naći brojna brzinska rešenja za pripremu falafela koja umesto natopljenih leblebija nudi skuvanu verziju u konzervi, ali to je pogrešan odabir i zbog toga vam falafel nikada neće ispasti onako kako treba. Kada se kuglice falafela oblikuju i prže sa kuvanom leblebijom imaju premekanu teksturu što pokvari utisak celog jela, a često se dogodi da se raspadnu prilikom pečenja.

Iako se priprema od jednostavnih sastojaka i na vrlo jednostavan način iziskuje jednu važnu stvar – potapanje suvih leblebija u vodi. Biće vam dovoljno da potopite leblebije veče pre termičke obrade (8 do 12 sati), a ako želite pomoć pri omekšavanju u vodu dodajte i pola kašičice sode bikarbone.

Sastojci:

  • 250 g sirovih leblebija
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 šolja peršuna
  • pola šolje korijandera
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • biber

Priprema:

Leblebije noć pre pripreme potopite u vodu u koju ste dodali kašičicu sode bikarbone i ostavite ih da nabubre. Sutradan prospite vodu, pa ih u blenderu malo sameljite, ali da budu krupnije usitnjene. Prebacite ih u činiju, a zatim im dodajte sitno naseckan beli i crni luk, peršun i korijander. Sve dobro promešajte, pa dodajte brašno, so, prašak za pecivo i ostale začine po ukusu. Rukama oblikujte manje loptice. Lagano ih spištajte u zagrejano ulje i pržite oko 5 minuta, dok ne dobiju tamno braon boju sa svih strana. Vadite ih na ubrus da bi se cedile od viška ulja. Kada se malo prohlade spremne su za služenje. 

Izvor: Stvar ukusa