Sastojci:

  • 1 kg kiselih listova grožđa
  • 700 g pirinča
  • 3 glavice luka
  • 1 kašika paradajz paste
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 paradajz
  • ½ veze mirođije
  • 1 limunov sok
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 1 kašičica soli
Zašto je korisno da jedete list vinove loze?

List vinove loze obiluje vlaknima i neutrališe osećaj gladi. Predstavljaju značajan izvor vitamina A i K. Vitamin A koristan je za kosti, kožu, probavni trakt i oči, dok vitamin K pomaže kod zgrušvanja krvi. Takođe, ovi listovi sadrže i kalcijum i gvožđe.

Recept za posne sarmice u vinovoj lozi:

Kako biste napravili sarme u vinovoj lozi, prvo u tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Crni luk sitno iseckajte i propržite na maslinovom ulju do zlatne boje. Operite pirinač pod mlazom vode, pa ga dodajte u tiganj sa lukom. Promešajte i kuvajte 5 minuta dok pirinač ne postane blago providan. Dodajte paradajz pastu, rendani paradajz, crni biber, papriku i so. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.

Na kraju dodajte seckanu mirođiju. Ponovo promešajte i ostavite da se fil ohladi. Operite kiselo lišće, da uklonite višak soli. Uzmite list grožđa i stavite 1-2 kašike fila u centar. Savijte list sa obe strane, a zatim ga urolajte odozdo prema gore. Ponovite sa preostalim listovima i filom.

U dublju šerpu poređajte na dno malo preostalih listova grožđa da se sarma ne zalepi. Ređajte sarme u šerpu, slažući ih čvrsto jednu pored druge. Dodajte malo vode 2-3 šolje. Pokrijte ih tanjirem i poklopite, pa kuvajte na laganoj vatri oko 1 sat. Servirajte toplo, ukrašeno omiljenim sosom. Možda ćete želeti da pročitate i kako Turci prave sarmu od kelja.

Pročitajte i kako se prave posne sarme sa povrćem

BONUS VIDEO

Burek sarme  Izvor: Burek sarme

StvarUkusa