Sastojci:

  • 500 g boranije
  • 4 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 250 g paradajz paste
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
Zašto je korisno da jedete boraniju?

Boranija ima nizak glikemijski indeks, pa je pogodna za osobe sa dijabetesom, a pored toga je bogata folatima koji su važni za zdravlje trudnica. Bogata je antioksidansima i gvožđem pa samim time je korisna u borbi protiv slobodnih radikala i i jača imunitet i kosti.

Recept za dinstanu boraniju sa krompirom i šargarepom:

Kako biste napravili dinstanu boraniju, pržite luk, beli luk i šargarepu na maslinovom ulju 7 minuta, na srednjoj vatri. Posolite. Dodajte krompir i 250 ml vode. Kuvajte 10 minuta na srednjoj vatri.

Boraniju blanširajte u slanoj vodi 5 minuta na srednjoj vatri. Zatim sklonite sa vatre i ostavite 5 minuta. U posudu sa krompirom i šargarepom dodajte blanširanu boraniju i još 250 ml vode. Kuvajte 25 minuta na srednjoj vatri. Na kraju dodajte paradajz pire, bosiljak i crvenu papriku i kuvajte 5 minuta na srednjoj vatri. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i žutu boraniju na mađarski način.

Pročitajte i kako se pravi pržena boranija sa piletinom

BONUS VIDEO

Zapečena boranija sa slaninom Izvor: Zapečena boranija sa slaninom

StvarUkusa