Sastojci:

  • 2 šargarepe seckane
  • 1 crni luk seckani
  • 1 stabljika celera seckana
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 4 čena belog luka, narendanog
  • 1,5 l povrtnog bujona
  • 800 g paradajza isečenog na kockice
  • 220 g sušenog sočiva ispranog vodom
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1 kašičica osušenog origana
  • 1,5 kašičica soli ili više po ukusu
  • prstohvat bibera
  • 150 g spanaća
Zašto je korisno da jedete sočivo?

Sočivo je bogato jodom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i masnim kiselinama. Brzo se apsorbuje u organizmu i sadrži manje masnoća od graška. Sadrži izoflavone koji pomažu u periodu menopauze.

Recept za bogatu čorbu sa sočivom i povrćem:

Kako biste napravili ovu čorbu, prvo prodinstajte na vodi šargarepe, luk i celer na srednjoj vatri uz često mešanje. Dodajte 1 kašičicu kima i 4 čena belog luka i dinstajte dok ne zamiriše. Dodajte 1,5 litar povrtnog bujona, paradajz isečen na kockice, sočivo, majčinu dušicu, origano, so i biber.

Poklopite, pustite da proključa, a zatim malo podignite poklopac i kuvajte na niskoj vatri 30 minuta ili dok se sočivo ne skuva. Povremeno mešajte. Spanać izdinstajte na vodi dok ne usahne, ubacite ga u čorbu i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu od povrća koja okrepljuje za čas.

Pročitajte i kako da napravite prolećnu posnu čorbicu sa rezancima od tikvica

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba? Izvor: Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?

StvarUkusa