Pločice sa lanenim semenom najčešće kupujemo u prodavnicama zdrave hrane. Praktične su, jer ih možemo poneti na posao i jesti umesto doručka ili užine i dugo biti siti, a ujedno su lagane za varenje, pa nećemo preopteretiti stomak.
Lanene pločice odličan su izbor i u vreme posta. Možete odjednom napraviti veću količinu i držati ih u metalnoj kutiji kako bi sačuvale svežinu i hrskavost.
Sastojci:
- 300 g integralnog brašna
- 150 g heljdinog brašna
- 200 ml kisele vode
- 100 g posnog margarina
- 50 g semena susama
- 50 g lanenog semena
- ravna kašika soli
- prstohvat sode bikarbone
Priprema:
Pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu, dodajte margarin koji je odstajao na sobnoj temepraturi, a onda i kiselu vodu, pa umesite čvrsto testo. Ostavite testo da odstoji pola sata, pa ga na radnoj površini razvucite oklagijom na debljinu od nekoliko milimetara. Nožem ga isecite na trake, a potom i na pločice željene veličine. Da bi pločice izgledale kao one kupovne, možete da se poslužite lenjirom pre nego što počnete da sečete testo - tako ćete biti sigurni da će svaka pločica biti iste širine. Pločice poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje, obilno ih pospite susamom i lanenim semenom, pa pecite na 180 stepeni 15-ak minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno