Pločice sa lanenim semenom najčešće kupujemo u prodavnicama zdrave hrane. Praktične su, jer ih možemo poneti na posao i jesti umesto doručka ili užine i dugo biti siti, a ujedno su lagane za varenje, pa nećemo preopteretiti stomak. 

Lanene pločice odličan su izbor i u vreme posta. Možete odjednom napraviti veću količinu i držati ih u metalnoj kutiji kako bi sačuvale svežinu i hrskavost.

Sastojci:

  • 300 g integralnog brašna
  • 150 g heljdinog brašna
  • 200 ml kisele vode
  • 100 g posnog margarina
  • 50 g semena susama
  • 50 g lanenog semena
  • ravna kašika soli
  • prstohvat sode bikarbone

Priprema:

Pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu, dodajte margarin koji je odstajao na sobnoj temepraturi, a onda i kiselu vodu, pa umesite čvrsto testo. Ostavite testo da odstoji pola sata, pa ga na radnoj površini razvucite oklagijom na debljinu od nekoliko milimetara. Nožem ga isecite na trake, a potom i na pločice željene veličine. Da bi pločice izgledale kao one kupovne, možete da se poslužite lenjirom pre nego što počnete da sečete testo - tako ćete biti sigurni da će svaka pločica biti iste širine. Pločice poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje, obilno ih pospite susamom i lanenim semenom, pa pecite na 180 stepeni 15-ak minuta.

Izvor: Stvar ukusa