Slani rolati se najčešće služe kao predjelo na slavama, domaćici je jednostavno za pripremu, a gosti su oduševljeni ukusom. Predlažemo vam posnu varijantu rolata koju sada možete da jedete i za ručak, ako servirate sa krompir salatom ili prebrancem. Osnova se pravi od dve vrste ribe, a puni se pečurka, sirom ili pečenom paprikom. 

Sastojci:

  • 1 kg fileta somovine
  • 500 g fileta oslića
  • 300 g pirinča
  • 1 praziluk
  • 1 crni luk
  • 5 čena belog luka
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 pečene paprike
  • 180 g posnog dimljenog kačkavalja
  • 300 g pečuraka

Priprema:

Na ulju prodinstajte crni luk i praziluk. Filete somovine i oslića sameljitem, pa im dodajte prodinstani luk, mleveni beli luk, kuvani pirinač, sodu bikarobonu. Začinite po želji, pa sve sjedinite. Ostavite u frižideru minimum 2 sata, a najbolje je preko noći. Sitno isecite pečurke, pa prodinstajte. Smesu od ribe podelite na 3 dela. Malo nauljite foliju, pa rasporedite smesu od ribe, tako da oblikujete pravougaonik. Na jedan kraj stavite pečurke i urolajte. Na isti način napravite i druga 2 rolata, ali umesto pečuraka, jedan nafilujete sa pečenim paprikama, a drugi sa dimljenim sirom. U pleh sipajte malo ulja i vode i poređajte rolate. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko sat vremena. 
U pleh za pečenje sipati malo ulja i vode i složiti uvijene rolate. Zatim skinite foliju i ostavite još nekih pola sata da dobiju koricu. 

Izvor: Stvar ukusa