Ljubitelji čokolade nemaju previše dileme kada ih pitate koji kolač im je najdraži - većina će izdvojiti bajaderu kao “kraljicu među sitnim kolačima”. S obzirom daje u toku Uskršnji post donosimo vam recept za posnu verziju omiljenog kolača, koji je podjednako dobar kao i mrsni. 

Kolač nema mleka i jaja pa može stoji i više od nedelju dana, a ukus se ne menja. Čuvajte ga u frižideru, u kalupu koji ste posle hlađenja stavili u kesu ili prekrili folijom.

Sastojci: 

  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 kašika vode
  • 200 g posnog margarina
  • 150 g posne čokolade za kuvanje

Za glazuru:

  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike ulja
  • 100 g posne čokolade za kuvanje

Priprema:

U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite. Dobijenu smesu podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu. U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese. Ostavite u frižideru. Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne. U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.

Izvor: Stvar ukusa