Mnoge domaćice imaju tajni recept za savršene ćufte. Neke od njih koriste specijalne mešavine začina, dok je kod nekih tajna u posebnoj kombinaciji različitih vrsta mlevenog mesa. U ovaj recept dodajte dve kašike prezli koje će sa jajetom dobro povezati sastojke, te prilikom pečenja neće upiti višak ulja.

Kako god ih spremali, jedno će se svi složiti - ćufte su ukusno jelo koje asocira na detinjstvo i maminu kuhinju. Jedan od najukusnijih načina za pripremu ćufti stiže nam sa juga Srbije.

Isprobajte ovaj specijalitet i obradujte svoje ukućane.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 5 čenova belog luka
  • 2 kašike prezli
  • pola vezice peršuna
  • so, biber

Za sos:

  • 400 g pavlake
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 200 ml vode
  • so, biber

Priprema:

U činiju stavite meso, jaje, sitno iseckan beli luk, brašno, začine, prezle i iseckan peršunov list, pa sve promešajte dok se fino ne sjedini. Nakvasite ruke kako se meso ne bi lepilo, pa oblikujte ćufte. Tiganj zagrejte i nauljite i stavite ćufte da se prže na tihoj vatri, pa ih povremeno okrećite. Za to vreme pripremite sos. Iseckajte crni i beli luk, pa ih dinstajte na malo ulja dok ne omekšaju, a onda dodajte brašno i mešajte dok ne nestanu sve grudvice. Sipajte vodu i mešajte non-stop kako sos ne bi zagoreo. Sipajte pavlaku, a onda dodajte ćufte, smanjite vatru i ostavite da se sve zajedno krčka 5 minuta. Po želji ih ukrasite sitno seckanim peršunom.

Izvor: Stvar ukusa