Mnoge domaćice imaju tajni recept za savršene ćufte. Neke od njih koriste specijalne mešavine začina, dok je kod nekih tajna u posebnoj kombinaciji različitih vrsta mlevenog mesa. U ovaj recept dodajte dve kašike prezli koje će sa jajetom dobro povezati sastojke, te prilikom pečenja neće upiti višak ulja.
Kako god ih spremali, jedno će se svi složiti - ćufte su ukusno jelo koje asocira na detinjstvo i maminu kuhinju. Jedan od najukusnijih načina za pripremu ćufti stiže nam sa juga Srbije.
Isprobajte ovaj specijalitet i obradujte svoje ukućane.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 5 čenova belog luka
- 2 kašike prezli
- pola vezice peršuna
- so, biber
Za sos:
- 400 g pavlake
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika brašna
- 200 ml vode
- so, biber
Priprema:
U činiju stavite meso, jaje, sitno iseckan beli luk, brašno, začine, prezle i iseckan peršunov list, pa sve promešajte dok se fino ne sjedini. Nakvasite ruke kako se meso ne bi lepilo, pa oblikujte ćufte. Tiganj zagrejte i nauljite i stavite ćufte da se prže na tihoj vatri, pa ih povremeno okrećite. Za to vreme pripremite sos. Iseckajte crni i beli luk, pa ih dinstajte na malo ulja dok ne omekšaju, a onda dodajte brašno i mešajte dok ne nestanu sve grudvice. Sipajte vodu i mešajte non-stop kako sos ne bi zagoreo. Sipajte pavlaku, a onda dodajte ćufte, smanjite vatru i ostavite da se sve zajedno krčka 5 minuta. Po želji ih ukrasite sitno seckanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem