Kombinacija mesa i krompira je jedna od omiljenih na našim prostorima. Kada nemate inspiraciju i vremena za spremanje ručka, piletina i krompir su uvek idealno rešenje.

Pileće meso nudi brojne mogućnosti za pripremu, a složićete se da je najukusnije u kombinaciji sa povrćem i bešamel sosom.

Sastojci:

Za bešamel sos:

  • 60 g putera
  • 60 g brašna
  • 500 ml mleka
  • so, biber

Ostalo:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 5 većih krompira
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • so, biber

Priprema:

Piletinu isecite na tanke šnicle, a onda ih usolite i ostavite u frižideru da odstoje 20 minuta. Za to vreme, oljuštite krompir i isecite ga na kolutove. Posudu u kojoj ćete peći podmažite uljem, pa poređajte krompir. Crni i beli luk iseckajte sitno, pa ravnomerno rasporedite svuda po krompiru. Piletinu izvadite iz frižidera, pa svaku šniclu isecite na dva ili tri dela. Preko krompira poređajte piletinu, dodajte malo vode i pecite oko 30 minuta. Za to vreme pripremite bešamel sos. U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte na tihoj vatri do željene gustine. Piletinu i krompir izvadite iz rerne, pa ih prelijte sosom i vratite u rernu na 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa