Ovaj sos ima mnogo varijanti, a ovaj je idealan za mnoga jela.
Potrebno je:
- 700 ml mleka
- maslac 50 do 100 g
- 50 g brašna
- so i biber po ukusu
- muskatni orašćić
Priprema:
Maslac istopite na tihoj vatri, nemojte preterivati sa količinom već maksimalno 100 g maslaca stavite.
Kad lepo počne da cvrči dodajte brašno, odmah krenite sa mešanjem. Najbolje mešati žicom jer se tad neće stvoriti grudvice. Pržite brašno oko 2 minuta, kad lepo peni, posolite i dodajte mleko. Ponovo mešajte. Dodajte biber.
Količina mleka zavisi od toga koliko želite da vam bude gust sos. Ako želite ređi stavite 50 g brašna i jedan litar mleka, ako želite gušći duplirajte brašno.
Na kraju kad je sos već gotov dodajte ako volite taj ukus i miris muskatni oraščić... Obavezno mešajte non stop. Nemojte da ga prekuvate.
Kad je gotovo sklonite sa vatre i polako ohladite pa probajte da vidite da li potrebno da se doda još začina ili soli.
Sos je gotov, uživajte u njegovom fenomenalnom ukusu.
https://youtu.be/y1V6GpnvxD0
Ovaj sos možete koristiti za pripremu mnogih jela a neke od njih izdvajamo za vas:
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem