Ovo je poslednja sedmica posta pred veliki hrišćanski praznik Vaskrs, a u narodu se zove još "strasna ili stradalna sedmica ". Tokom ove nedelje uglavnom se posti samo na vodi, jer govori o Hristovom stradanju.

Ovaj recept za manastirski pirinč možete spremati i na vodi i na ulju. U vreme posta u mnogim pravoslavnim manastirima ovako pripremljen pirinač ćete naći na trpezi. U ovo jelo se kao začin dodaje suva nana koja će mu dati poseban šmek.

Sastojci:

  • 2 šolje pirinča
  • 1 glavica luka
  • 5 crnih maslina
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 šargarepa
  • 100 g pečuraka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašila suve nane
  • seckani peršun
  • so

Priprema:

Isperite pirinač u nekoliko voda i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom da ogrezne i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost. Odovojeno u većoj posudu zagrejte 100 mililitara ulja i na zagrejanom tiganju pržite iseckan luk, isečene na kocke šargarepu, kao i pečurke isečene na listiće. Ukoliko hoćete da bude potpuno bez ulja, povrće dinstajte na vodi, uz stalno dodavanje tečnosti dok ne omekša. Čim omekšaju začinite sa malo soli, pa ubacite nanu i sitno naseckane masline. Dodajte paradajz pire, a nakon što povrće omekša, dodajte pirinač i promešajte, pa još malo ostavite na tihoj vatri. Kada je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle, pa pospite sa seckanim peršunom i služite. 

Izvor: Stvar ukusa