Portal StvarUkusa je 02.03.2022. godine objavio tekst naslova “NAPITAK ZA MRŠAVLJENJE: Skinite 2kg za nekoliko dana i očistite organizam uz pomoć domaće jeftine mešavine”, u kojem je navedeno da se pomoću napitka od jabuke, limuna i čia semneki možete da izgubite 2 kg za nekoliko dana. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.

U našem tekstu bilo je navedeno da su svi koji su isprobali čudesan napitak od jabuke, limuna i čia semenki da su izgubili 2 kg za nekoliko dana, ali to nije bilo tačno.

Prema analizi fekt čekera i portala Raskrnkavanje.ba objašnjeno je da naše telo ne treba “pomoć” za detoksikaciju, jer je kreirano da to uradi samo. Za uklanjanje otrovnih supstanci iz organizma zadužena je jetra. To joj je i svrha. Ono što je potrebno uraditi da bi se telo rešilo otrova jeste voditi računa o jetri kroz zdravu i izbalansiranu ishranu. 

Neki od preporučenih “detoksa” koji se promovišu ili prodaju na internetu mogu biti i opasni za zdravlje, jer se često preporučuju ekstremne “detoks-dijete”, kao i proizvodi koji nisu prošli kroz rigorozna ispitivanja regulatornih agencija.

“Čudesni” recepti za naglo mršavljenje također nemaju utemeljenje u nauci.