Pastrmajlija je specijalitet iz makedonske narodne kuhinje specifičan za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela su testo i meso. Tradicionalno, pastmajlija ima izduženu formu testa na kojem je nadev od seckanih komadića mesa. Ime potiče od makedonske reči pastrma, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili jagnjeta (pastrami i pastirma). Danas, međutim, u restoranima mogu se jesti raznovrsne varijacije ovog jela sa dodacima kačkavalja, pečuraka ili slanine. Jelo se uglavnom služi sa par ljutih papričica. U čast pastrmajliji, svake godine u Štipu održava se manifestacija „Pastrmalijada“, posvećena ovom jelu. 

A evo kako i vi možete da napravite.

Sastojci:

  • 250 ml mlake vode
  • 10 g kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 400-450 g brašna

Nadev:

  • 250 g svinjskog mesa
  • suvi začin ili so
  • malo mlevene crvene paprike
  • biber
  • dva lista suve slanine seckane
  • peršunov list

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamesiti mekše testo i dobro obraditi da bude glatko. Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno. Istresti testo na sto pa podeliti u manje loptice obraditi rukama i pokriti 10 minuta. Meso iseći na što sitnije, pobiberiti, posoliti, dodati papriku i peršunov list..Izmešati. Po pravilu ovo treba napraviti bar sat vremena ranije.. Loptice razvući u manje čamce pa u sredinu poređati meso. Po želji može se dodati i malo kačkavalja. Na kraju dodati kockice slanine. Pokriti opet 10 minuta, premazati iivice uljem i peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Na peći na drva na velikoj temperaturi oko 15 minuta. 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja