Pastrmajlija je specijalitet iz makedonske narodne kuhinje specifičan za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela su testo i meso. Tradicionalno, pastmajlija ima izduženu formu testa na kojem je nadev od seckanih komadića mesa. Ime potiče od makedonske reči pastrma, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili jagnjeta (pastrami i pastirma). Danas, međutim, u restoranima mogu se jesti raznovrsne varijacije ovog jela sa dodacima kačkavalja, pečuraka ili slanine. Jelo se uglavnom služi sa par ljutih papričica. U čast pastrmajliji, svake godine u Štipu održava se manifestacija „Pastrmalijada“, posvećena ovom jelu.
A evo kako i vi možete da napravite.
Sastojci:
- 250 ml mlake vode
- 10 g kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 400-450 g brašna
Nadev:
- 250 g svinjskog mesa
- suvi začin ili so
- malo mlevene crvene paprike
- biber
- dva lista suve slanine seckane
- peršunov list
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti mekše testo i dobro obraditi da bude glatko. Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno. Istresti testo na sto pa podeliti u manje loptice obraditi rukama i pokriti 10 minuta. Meso iseći na što sitnije, pobiberiti, posoliti, dodati papriku i peršunov list..Izmešati. Po pravilu ovo treba napraviti bar sat vremena ranije.. Loptice razvući u manje čamce pa u sredinu poređati meso. Po želji može se dodati i malo kačkavalja. Na kraju dodati kockice slanine. Pokriti opet 10 minuta, premazati iivice uljem i peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Na peći na drva na velikoj temperaturi oko 15 minuta.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus