Tortilje su specijalitet od testa koji se lako kombinuje sa različitim namazima i prilozima. Međutim, ukoliko ne ispratite sve korake u pripremi one mogu postati krute i lako će pucati, nećete moći da ih savijate kao palačinku.
Najvažnije je da tortilje ređate jednu na drugu kad ih ispečete da ne bi postale krute. Kada se potpuno ohlade mogu se čuvati u najlonskoj kesi u frižideru nekoliko dana. U zamrzivaču i duže.
Sastojci:
- 300 g brašna
- pola kašičice soli
- pola kašičice praška za pecivo
- 4 kašike ulja
- oko 2 dl tople vode
Priprema:
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte ulje i toplu vodu pa umutite mikserom. Po potrebi dodavati brašno. Testo treba da bude malo tvrđe. Ostaviti testo da stoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta prekriveno najlon kesom ili providnom folijom da se ne bi stvorila kora. Testo premesiti i formirati 11 jufki približno iste veličine.
Svaku jufku istanjiti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini tako da se dobije krug od 15-18cm. Voditi računa da jufke koje ste napravili budu prekrivene folijom ili kesom da se ne bi sušile dok oklagijom pravite tortilje. Tortilje peći na suvom tiganju sa obe strane.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus