Pogača se tradicionalno mesi na Uskrršnje jutro i služi se za doručak uz farbana jaja, šunku, mladi luk i sir. Verujemo da svaka domaćica ima svoj već oprobani recept za koji je obično potrebno da prvo umesite testo, pa čekate da testo naraste, pa ponovo premesite. Ovaj recept je drugačiji jer u ovu pogaču ne ide kvasac i nema čekanja da testo nadođe, čim umesite odmah može da ide u rernu.

Ukoliko želite da ona izgleda lepše možete da od nje napravite pletenicu i u sredinu stavite ofarbano jaje.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 100 ml jogurta
  • 250 ml kisele vode
  • prstohvat soli

Priprema:

U brašno dodajte so, lepo izmešajte, a zatim dodajte jogurt i postepeno ulivajte kiselu vodu, pa umesite testo. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, premesite i oblikujte u loptu. Podelite je u tri jednaka dela i oblikujte štapice koje ćete uplesti u pletenicu. Kada napravite željeni oblik premažite je razmućenim jajetom, na taj način će dobiti zlatastu koricu i po želji pospite susamom. Rernu zagrejte na 250 C, pogaču prebacite u pleh i pecite 25 minuta. Kada je pečenja izvadite je i umotajte u pamučnu krpu i ostavite da odmori oko 15-ak minuta.

Izvor: Stvar ukusa