Ova starinska pita, koja ima neobično ime kljukuša, a koju su sa zadovoljstvom pravile naše bake, idealno je jelo za bilo koje doba dana.
Tradicionalno bosansko jelo koje potiče još iz osmanskog doba. Zbog njene relativno lake pripreme je jedno od osnovnih jela i današnje kuhinje. Nekad je kljukuša bila delikates i pravila se najčešće u posebnim prilikama kao što su venčanja, odlazak mladih u vojsku i ostale proslave.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 glavice luka
- 3 kašike mladog sira
- 100 g kajmaka
- 50 g ulja
- 150 g brašna
- 1 jaje
Priprema:
Krompir oljuštiti i narendati na krupnu stranu rendea, pa ga sjediniti sa brašnom, uljem, jajetom, sitno seckanim crnim lukom, kajmakom i sirom, pa sve začiniti po ukusu. Dobro izmešati da bi se dobila ujednačena masa. U manji pleh sipati ulje da prekrije dno pleha i zagrejati ga u rerni da počne da cvrči. Potom preko njega sipati smesu od krompira i ravnomerno je rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok korica ne porumeni.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus