Čeburek je u sovjetsko doba bilo neverovatno popularno jelo, posebno nakon 1989. godine. Kako je čeburek bio sve popularniji, pojavilo se sve više lokala i kioska koji su ga imali u svojoj ponudi. Ljudi su stajali ispred njih u redovima čekajući svoj čeburek. Stvar je u tome da je, čak i u svom najekskluzivnijem obliku, ova "pita" jeftina, a uvek vrlo ukusna. Reč je o pecivu nalik na pancerote, koje su unutra punjene mlevenim mesom.
Neki smatraju da je čeburek brza hrana, dok ga drugi tretiraju kao gurmansku poslasticu.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 500 g brašna
- 2 glavice crnog luka
- 250 ml vode
- 2 kašike ulja
- so, biber
Priprema:
U dublju posudu sipajte brašno, dodajte vodu, ulje i malo soli, pa dobro umesite testo. Posle pet minuta mešenja, prekijte testo krpom i ostavite da odstoji pola sata. Za to vreme očistite luk, iseckajte ga sitno, pa ga pomešajte sa mesom, sve začinite i dobro promešajte. Testo podelite na 12 jednakih delova i svaki oblikujte u lopticu. Svaku razvucite oklagijom, a ukoliko ste vešti možete i prstima. Na sredinu stavite fil, pa preklopite i viljuškom pritisnite krajeve testa tako da zatvorite ivice. Postupak ponovite dok ne utrošite sav materijal. U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje spuštajte čebureke i pecite ih dok ne porumene. Kad su gotovi, ređajte ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.
Izvor: Stvar ukusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća