Sastojci:

Za patišpanj:

  • 3 jajeta
  • 75 g šećera
  • 30 ml ulja
  • 50 ml mleka
  • 80 g brašna
  • 20 g kakao praha
  • ¾ kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za krem:

  • 230 g krem sira
  • 60 ml slatke pavlake
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta

Za karamel:

  • 110 g šećera
  • 60 g putera
  • 80 ml slatke pavlake
  • 100 g prepečenog kikirikija

Za čokoladnu glazuru:

  • 120 g crne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
  • 40 g seckanog kikirikija
Zašto je korisno da jedete kikiriki?

Kikiriki je odličan izvor vlakana pa samim time pozitivno na probavu i reguliše nivo šećera u krvi. Sadrži antioksidanse poput resveratrola, koji ima antiupalne i anti-kancerogene efekte.

Recept za snikers tortu sa čokoladom i karamelom:

Kako biste napravili ovu tortu, prvo zagrejte rernu na 180°C. Podmažite okrugli kalup za tortu prečnika 20 cm i ostavite sa strane.
U veliku posudu stavite jaja, šećer i mutite dok smesa ne postane lagana i pahuljasta, oko 6-7 minuta. Dodajte ulje i mešajte dok se ne sjedini, dodajte mleko i mešajte dok se ne sjedini. Prosejte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i so. Mešajte samo dok se ne sjedini. Nemojte previše mešati.

Sipajte u pripremljeni kalup. Pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne bude čista. Ostavite da se ohladi. U međuvremenu napravite karamel. Zagrejte šećer u srednjoj šerpi na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući špatulom. Šećer će se skupljati u grudvice i na kraju se istopiti u gustu smeđu tečnost dok nastavljate da mešate. Pazite da ne zagori. Kada se šećer potpuno otopi i dostigne duboku braon boju, smanjite vatru i dodajte puter i mešajte dok se ne otopi.

Zatim sipajte slatku pavlaku i odmah mešajte dok se ne sjedini i ne postane glatko. Isključite ringlu, dodajte kikiriki i promešajte. Ostavite sa strane dok pravite krem. Za krem u velikoj posudi umutite krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanile. Mutite dok ne postane glatko. Dodajte hladnu pavlaku i mutite dok ne postane penasto.

Isecite vrh patišpanja da biste ga poravnali. Zatim ga podelite na dva dela. Premažite kremom prvi sloj torte. Zatim premažite karamel preko krema. Stavite drugi sloj patipanja preko i lagano pritisnite. Hladite najmanje dva sata. Napravite zatim čokoladnu glazuru. Iseckajte čokoladu i stavite je u posudu otpornu na toplotu.

U maloj šerpi zagrejte pavlaku. Prelijte vrućom pavlakom preko čokolade, ostavite da odstoji 2 minuta, pa mešajte dok se ne otopi i ne postane glatko. Dodajte seckani kikiriki i promešajte. Prelijte čokoladni ganaš ipreko torte i ostavite da se stegne u frižideru najmanje 30 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i osvežavajuću tortu sa limunom i pistaćima.

Pročitajte kako se pravi najukusnija čokoladna mint torta

BONUS VIDEO

01:29
Grčka torta od jogurta i kora Izvor: Instagram/177milkstreet

StvarUkusa