Ovo je čuveni italijanski kolač koji potiče sa Sicilije, a punjenje može da bude različito. Uglavnom se pravi od rikota sira i još par namirnica, ali možete ga prilagoditi vašem ukusu. 

Testo je malo komplikavano za pripremu, ali ništa što ne možete da savladate. Potrebno vam je samo malo strpljenja. 

Sastojci:

  • 200-250 g brašna
  • 2 veća jajeta
  • 60 ml belog vina
  • 3 kašike maslinovog ulja

Za fil:

  • 600 g rikote
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašika proseka (ako želite)

Priprema:

U velikoj posudi umutite jaje, vino i ulje. Postepeno dodajte brašno (možda vam neće trebati sve) dok se ne sjedini. Mesite testo dok ne postane glatko. Zamotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji 1 sat u frižideru. Testo oblikujte u 'kobasicu' prečnika 4 cm. Isecite kolutove testa od ½ cm i napravite od svakog koluta kružni oblik debljine 2mm. Modlu za kanoli obložite sa malo brašna i obmotajte krug od testa. Premažite sam malo jaja. U tiganju zagrejte suncokretovo ulje i lagano supustite modlu sa testom. Ostavite oko 1 min. dok ne poprimi zlatnu boju. Vadite na ubrus da se ocede. U tiganj stavljajte po jedan kanoli (možete i više ako imate više modli) i ponavljajte sve dok imate testo.

Za fil:  U blender stavite rikotu, ekstrakt vanile, med, kakao i proseko. Mutite dok ne sjedinite smesu. Kašikom naputine vrećicu za ukrašavanje kolača i polako punite kanole.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs