Koliko će slavska trpeza biti bogata i koja jela će se na njoj naći zavisi isključivo od vas, ali ono bez čega je ovaj porodični praznik nezamisliv jeste slavski kolač.
Pošto počinje sezona Krsnih slava vreme je da naučite kako se pravi slavski kolač, jer bez njega nema ni slave! A kao što kažu naši stari, krsni kolač je vrhunac umeća svake domaćice!
Kolač se pravi u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi. Važno je da bude "prekršten", da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.
Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka. Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.
Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo - tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.
Ukoliko pravite posni kolač, nemojte ga premazivati žumancetom, a umesto putera koristite margarin.
U Galeriji pogledajte kako možete da ukrasite slavski kolač za vašu slavu.
Evo starog recepta za ovaj posebni hleb, koji će zadovoljiti svačiji ukus, a ako ga i ukrasite po gore navedim savetima, sigurno ćete oduševiti sve goste!
Da biste zamesili testo, potrebno vam je 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče putera, kora limuna, žumance, so i malo mleka. Ukoliko pripremate posni kolač, izbacite jaja, umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto putera margarin.
Priprema: Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.
U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.
Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs/stil/lepa&srecna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem