Sezona je slava i treba spremiti bogatu trpezu, a vi nemate ideju šta biste slatko pravili...
Mi vam predlažemo nekoliko recepata za ukusne slavske sitne kolače.
TARTUFI
Sastojci:
400 g šećera
200 g seckanog lešnika ili oraha
250 g pavlake
500 g crne čokolade
Priprema:
Šećer istopite, pa u njega dodajte seckani lešnik ili orah. Dok je vruće sipati u pouljen pleh i sačekati da se ohladi pa samleti. Pavlaku zagrejati pa preliti preko izlomljene crne čokolade. Mešati dok se čokolada ne istopi, pa dodati samleveni grilijaš. Kada se masa ohladi od nje praviti kuglice ili nepravilne oblike (tartufi), pa ih uvaljati u kakao prah.
NUGAT KORPICE
Sastojci:
100 g pečenih badema
100 g pečenih lešnika
100 g pistaća
200 g čokolade sa lešnikom
200 g crne čokolade
100 g mlečne čokolade
Priprema:
Iseckati bademe, pistaće i lešnike. Zatim na pari istopiti sve tri vrste čokolade, pa pomešati u jednu smesu i sipati u papirne korpice. Staviti u frižider da se stegne.
PADOBRANCI
Sastojci:
200 g šećera
200 g oraha ili pečenih lešnika
4 belanceta
Fil:
2 žumanca
2 kašike šećera
2 kašike mleka
2 štangle čokolade (50 g)
120 g putera
Priprema:
Umutite šne od belanaca i šećera, pa dodajte mlevene orahe ili lešnike. Na kratko stavite na paru, pa kašičicom vadite i pecite na tihoj vatri.
Fil: Na pari skuvati žumanca, šećer i mleko, dodati istopljenu čokoladu. Kad se skuva i ohladi dodajte umućen puter.
Po dve puslice spajati čokoladnim filom.
KORN FLEKS
Sastojci:
200 g šećera
8 kašika meda
1 margarin
180 g čokolade
250 g korn fleksa
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, med, margarin i čokoladu da provri (2-3 ključa). Zatim dodajte korn fleks, promešajte i vadite kuglice.
ŠTANGLICE SA BADEMOM
Sastojci:
2 žumanca
1 belance
200 g margarina
100 g prah šećera
400 g brašna
kašičica praška za pecivo
150 g listića badema
Priprema:
Umutiti žumance, belance, margarin, prah šećer, pa tome dodati brašno sa malo praška za pecivo. Zamesite testo i ostavite na hladnom da odmara 30 minuta. Zatim, testo razvući, seći štanglice (oko 40), svaku premazati umućenim belancetom i uvaljati u listiće badema.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno