Sezona je slava i treba spremiti bogatu trpezu, a vi nemate ideju šta biste slatko pravili...

Mi vam predlažemo nekoliko recepata za ukusne slavske sitne kolače.

TARTUFI

Sastojci:

400 g šećera

200 g seckanog lešnika ili oraha

250 g pavlake

500 g crne čokolade

Priprema:

Šećer istopite, pa u njega dodajte seckani lešnik ili orah. Dok je vruće sipati u pouljen pleh i sačekati da se ohladi pa samleti. Pavlaku zagrejati pa preliti preko izlomljene crne čokolade. Mešati dok se čokolada ne istopi, pa dodati samleveni grilijaš. Kada se masa ohladi od nje praviti kuglice ili nepravilne oblike (tartufi), pa ih uvaljati u kakao prah.

NUGAT KORPICE

Sastojci:

100 g pečenih badema

100 g pečenih lešnika

100 g pistaća

200 g čokolade sa lešnikom

200 g crne čokolade

100 g mlečne čokolade

Priprema:

Iseckati bademe, pistaće i lešnike. Zatim na pari istopiti sve tri vrste čokolade, pa pomešati u jednu smesu i sipati u papirne korpice. Staviti u frižider da se stegne.

PADOBRANCI

Sastojci:

200 g šećera

200 g oraha ili pečenih lešnika

4 belanceta

Fil:

2 žumanca

2 kašike šećera

2 kašike mleka

2 štangle čokolade (50 g)

120 g putera

Priprema:

Umutite šne od belanaca i šećera, pa dodajte mlevene orahe ili lešnike. Na kratko stavite na paru, pa kašičicom vadite i pecite na tihoj vatri.

Fil: Na pari skuvati žumanca, šećer i mleko, dodati istopljenu čokoladu. Kad se skuva i ohladi dodajte umućen puter.

Po dve puslice spajati čokoladnim filom.

KORN FLEKS

Sastojci:

200 g šećera

8 kašika meda

1 margarin

180 g čokolade

250 g korn fleksa

Priprema:

U šerpu sipajte šećer, med, margarin i čokoladu da provri (2-3 ključa). Zatim dodajte korn fleks, promešajte i vadite kuglice.

ŠTANGLICE SA BADEMOM

Sastojci:

2 žumanca

1 belance

200 g margarina

100 g prah šećera

400 g brašna

kašičica praška za pecivo

150 g listića badema

Priprema:

Umutiti žumance, belance, margarin, prah šećer, pa tome dodati brašno sa malo praška za pecivo. Zamesite testo i ostavite na hladnom da odmara 30 minuta. Zatim, testo razvući, seći štanglice (oko 40), svaku premazati umućenim belancetom i uvaljati u listiće badema.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs