Čini vam se da je svako slavsko žito drugačijeg ukusa, a vašem nedostaje nešto da bude još bolje nego što jeste? Postoji jedan sastojak koji mu daje posebnu aromu.
Recept za slavsko žito zna gotovo svaka domaćica. To su već poznati sastojci koji se od davnina koriste.
Potrebno je:
- 500 g pšenice belije
- 400 g šećera
- 400 g mlevenih oraha
- vanilin šećer (može i 2 komada)
- *tajni sastojak: pola kašičice mlevenog muskantnog oraha
Priprema:
Pšenicu beliju obavezno potopite veče pre kuvanja. Tu vodu u kojoj je stajala prospite, naspite svežu hladnu vodu i stavite da se kuva, prvo na jačoj vatri dok ne prokuva, a posle na slabijoj. Kuvajte dok zrno ne omekša i počne da puca.
Nakon toga ocedite od vode i ostaviti da se prohladi. Potom je samleti na mašini za mlevenje ili blenderu. Bolje je kad nije mnogo izbelndirana, da se ne napravi kaša. U to dodati šećer i izmešati, zatim dodati mlevene orahe i vanilin šećer i sve dobro promešati.
Na samom kraju dodati muskantni orah i opet sve lepo sjediniti.
Na kraju izaberite najlepšu činiju koju imate da u nju odvojite žito koje će domaćin nositi u crkvu. Ukrastite sa nekoliko jezgra oraha ili pospite sa malo mlevenih oraha.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus