Veruje se da je bio Grk, rodom iz Antiohije od neznabožačkih roditelja. Bio je lekar, a predanje tvrdi da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Njegove ikone bile su uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Praznik Svetog Luke u narodu je poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika nekih zanata. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Napisao je Sveto Jevanđelje po Luki - treće jevanđelje prema redosledu u Novom zavetu i Dela apostolska.

Prema predanju, apostol Luka imao je 84. godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i ubili obesivši ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj.

Sahranjen je u Tivi, glavnom gradu Beotije, tu su se njegove mošti nalazile do druge polovine 4. veka, kada su prenesene u Carigrad.

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Poznata je „ikona u ikoni“ koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava.

Mošti se danas nalaze u crkvi Svetog Nikole u Padovi, a delić moštiju je, 31. jula 2018. dobila crkva Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Subjelu, opština Kosjerić, u vreme službovanja sveštenika Vladimira Vulete.

Običaji na Lučindan

Na Lučindan se puštaju ovnovi da skaču na ovce, a čobanima se daje svečana i bolja užina ili im se nose pite, koje u Hercegovini zovu pazarice. Kada ovca "zateže", kažu da će biti teška zima. Ako ovce lakše primaju ovnove, veruje se da će proleće ranije doći. U Srbiji se na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku, a kaže se i: „Ide Luka, eto vuka“ ili "Sveti Luka, sneg do kuka“, jer dolazi zima tokom koje vukovi dolaze do sela. U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan tumači kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke.

Sutra nikako ne bi trebalo da budete preki i nervozni, da se upuštate u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima.

Žito prvo služimo na slavi, a postoji tajni sastojak koji će ulepšati ukus. Recept pronađite OVDE.

Ako želite da se istaknete kao domaćica sa prelepo ukrašenim slavskim kolačem, onda isprobajte naš jednostavni recept.

Kada gosti sednu za sto, raduju se raznolikom predjelu, mi vam nudimo nekoliko recepata na jednom mestu. OVDE pogledajte kako možete da servirate predjelo.

Ako želite predloge za celu slavsku trpezu, onda pogledajte naše savete OVDE.

Posle glavnog jela, gosti se najviše raduju desertu. Zato napravite savršene sitne kolače ili torte koje će biti glavne zvezde vaše trpeze.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? *Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: magazin.novosti/stvarukusa.rs