Počela je sezona slava i svi znamo čemu se gosti najviše raduju. Posle glavnog jela svi željno iščekuju da se iznese desert.

Nije bitno da li su sitni kolači ili torte, važno je samo da je ukusno.

Mi vam predlažemo kako da obogatite vašu slavsku trpezu novim i zanimljivm desertima koji ostavljaju bez daha.

ČUPAVCI

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: Šerpica cupavci-4

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 300 ml voda
  • 1 kašika arome vanila ili vanilin šećer

Za fil:

  • 200 g margarina
  • 150 g šećera
  • 200 ml vode
  • 2 kašike kakao praha
  • 100 g čokolade

Za dekoraciju:

  • 200 g kokosovog brašna

Priprema:

U posudu sipajte brašno, šećer, ulje, vodu i aromu vanile. Sve to izmešajte dok ne sjedinite sve sastojke. Zatim testo sipajte u pleh dimenzija 35×30 koji ste podmazali uljem i sipali malo brašna preko. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C nekih pola sata. Zatim izvadite i isecite kocke. Sve sastojke za fil stavite u šerpu i prokuvajte nekih 5 minuta. Kocke umačite u mlaku čokoladu ili hladnu (bitno je da nije vrela). Posle čokolade kocke umačite u kokos.

KUGLICE OD KESTEN PIREA

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: letina kuhinja kuglice-od-kesten-pirea

Sastojci:

  • 250 g kesten pirea
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g keksa
  • ekstrakt ruma
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade

Priprema:

Čokoladu istopite u slatkoj pavlaci, kada se otopi sklonite sa ringle, dodajte kesten pire, pa sjedinite. Zatim dodajte šećer, rum po ukusu i keks. Sjedinite masu. Kada se ohladi pravite kuglice. Po želji uvaljajte u mleveni badem.

SVEČANA TORTA

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: Natašine slastice svecana-torta

Sastojci:

Za koru:

  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 40 g brašna
  • 1 kašika vode
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

Za fil:

  • 4 pudinga s ukusom slatke pavlake
  • 1,4 l mleka
  • 150 g šećera
  • 250 g margarina ili maslaca

Za preliv:

  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

Dekoracija:

  • 100 g mlevenog lešnika
  • 1 krem za torte vanila
  • 1 krem za torte čokolada
  • 240 ml hladnog mleka

Priprema:

Cela jaja penasto umutite sa šećerom. Dodajte vodu, kratko umutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte jajima, pa sve sjedinite. U kalup prečnika 24 cm na dno stavite pek papir. Rasporedite smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Ostavite da se kora ohladi. Da biste napravili fil pomešajte šećer sa malo mleko. Ostatak mleka stavite da se kuva. Kada mleko provri sklonite ga sa strane. Dodajte pripremljene sastojke i vratite da se sve zajedno kuva. Skuvani fil sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se ohladi. Skinite foliju i fil izradite mikserom. Dodajte izrezan margarin ili maslac sobne temperature i sve zajedno dobro umutite. Pripremite preliv tako što ćete čokoladu da izrežete na kockice. Prelijte uljem i stavite u mikrotalasnu da se istopi. Ukoliko nemate mikrotalasnu, čokoladu možete da topite na ulju.

Slaganje torte: Koru postavite na tacnu. Bilo bi dobro da tortu slažete u obruču. Rasporedite četvrtinu fila. Sipajte malo mlevenog lešnika. Zatim rasporedite trećinu fila. Preko toga sipajte istopljenu čokoladu. Stavite tortu u zamrzivač da se čokolada stegne. Rasporedite polovinu fila, pa opet preko mleveni lešnik. Rasporedite i ostatak fila. Umutite krem za torte sa okusom vanile sa 120 ml mleka po uputstvu sa kesice. Na isti način umutite i krem od čokolade. Pomoću vrećice za ukrašavanje i željenog nastavka na površinu torte stavljajte svetli i tamni krem. Na kraju opet sipajte mleveni lešnik. Tortu stavite u frižider da se stegne.

FERERO ROLAT

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: Slatka domaćica ferero-rolat

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 g brašna
  • 1/2 kašičice prašak a za pecivo
  • 20 g kakao praha
  • 40 g mlevenog lešnika
  • 4 kašike vode
  • po želji mleko ili sok od pomorandže za polivanje kore

Za fil:

  • 250 g maskarpone sira (zamena može biti vajkrem)
  • 250 g nutele
  • 2 kašike prah šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kremfiks

Za ukras:

  • 50 g istopljene mlečne čokolade
  • ferero rošer
  • lešnik komadići

Priprema: Za koricu odvojite jaja, belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg, dodajte naizmenično jedno po jedno žumance i vodu. Suve sastojke pomešajte i sipajte kašiku po kašiku u smesu. Sve treba polako mešati dok se ne sjedini. Nakon toga testo rasporedite po plehu obloženim pek papirom i pecite 10-15 minuta na 170°C. Odmah posle pečenja, na koricu stavite vlažnu krpu, okrenite koricu na drugu stranu, skinite papir i urolajte koricu po dužoj strani. Krpom prekrijete koricu i ostavite tako dok se potpuno ne ohladi.

Za fil: Mikserom umutite maskarpone, nutelu i prah šećer, na kraju dodajte neumućenu slatku pavlaku i krem fiks i mutite dok ne nastane poprilično čvrst fil.

Koricu ispravite, prelijte mlekom ili sokom (ako želite, ne mora). Zatim namažete fil na koricu, ostavite otprilike 1/3 fila za preko, i polako uvijete rolat po dužini, prebacite ga na tacnu, namažite ostatak fila i ukrasite po želji. Možete da ukrasite istopljenom mlečnom čokoladom i ferero rošer kuglicama.

KADAIF

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: Shutterstock kadaif-2

Sastojci:

  • 9 žumanaca
  • 1 jaje
  • brašno
  • ½ kg badema
  • ¼ kg maslaca
  • ¼ kg šećera u prahu

Za sirup:

  • 1 kg šećera
  • 1 štap vanile
  • 1 limun

Priprema:

Zamesite testo kao za rezance, sa jajem i žumancima. Brašna uzmite koliko je potrebno da se testo zamesi bez vode. Od testa razvucite tanju koru, prosušite je, savijte u trubu i isecite na što je moguće tanje rezance. Isečene rezance rastresite na stolnjaku i što bolje prosušite. Šerpu od emajla namažite dobro maslacem i slažite ovim redom: red rezanaca, red oljuštenih, samlevenih badema, red maslaca, red šećera u prahu, i sve tako naizmenično dok poslednji red u šerpi ne budu rezanca. Ovako spremljen kadaif stavite u rernu i napola ispecite.

Za to vreme na šporetu špinujte šećer sa malo vode i vanilom, gustina treba da bude kao za slatko. Šećer treba da bude gotov istovremeno kada se i polupečen kadaif bude izvadio iz rerne. Pri kraju kuvanja šećera isecite limun na kolutove i stavite ga u šećer. Vreo kadaif izvadite iz rerne, polako prelijte ovim sirupom, zatim ga vratite ponovo u rernu i dopecite. Pečen kadaif izvaditi iz rerne, ali ga ostavite u istoj posudi do sutra, jer što duže bude stajao biće ukusniji za jelo. Sutradan ga izvadite iz posude, isecite na kocke i poređajte na stakleni tanjir.

KINDER TART

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: Slatka domaćica kinder-tart

Sastojci:

Za koricu:

  • 350 g mlevenog oreo keksa (ako ga sami meljete onda bez belog dela)
  • 150 g istopljenog putera
  • 50 ml mleka

Za beli krem:

  • 200 g bele čokolade
  • 150 g slatke pavlake

Za mlečni krem:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 150 g slatke pavlake

Priprema: Za koricu pomešajte sve sastojke i utisnute u kalup prečnika 31 cm. Rernu zagrejte na 180°C i pecite koricu nekih 10ak minuta. Nakon par minuta u rerni, korica je gotova i treba je ostaviti sa strane da se hladi.

Za beli krem: Istopite slatku pavlaku i belu čokoladu na srednjoj temperaturi, kuvajte i mešajte dok se ne istopi. Zatim polako prelijte preko korice, lepo rasporedite i stavite u frižider na nekih pola sata dok se ganaš ne stegne.

Nakon što se beli krem stegao, isti proces ponovite sa mlečnom čokoladom. Kada napravite ganaš od mlečne čokolade, rasporedite ga po belom filu, ukrasite po želji, vratite u frižider i ostavite ga tako nekih 2h dok se čokolade ne stegnu potpuno.

MONTE TORTA

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: Slatka domaćica monte-torta-2

Sastojci za kalup prečnika 24cm:

Za koru:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 50 g mlevenih oraha
  • 2 kašike nutele
  • 125 g istopljenog putera
  • 100 ml soka od pomorandže

Puding fil:

  • 1 l mleka
  • 100 g gustina
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 125 g putera

Ganaš sloj:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 200 g crne čokolade
  • 400 ml slatke pavlake

Priprema:

Da biste pripremili koru pomešajte sve sastojke i utisnite u dno kalupa, pa odložite u frižider.

Za fil: Stavite 0,5 l mleka da se kuva, a drugu polovinu mleka pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom. Kada mleko provri, dodajte drugi deo mleka sa šećerom i uz konstantno mešanje kuvajte dok se ne zgusne i ponovo provri (to će potrajati par minuta). Nakon što se zgusne, u još vruć fil dodajte puter i mešajte dok se ne istopi i sjedini. Gotov fil polako prelijte preko korice i vratite u frižider.

Na kraju istopite slatku pavlaku i čokoladu na srednjoj temperaturi, kuvajte i mešajte dok se ne istopi. Ovaj ganaš je možda malo ređi nego inače, ali ne brinite, on će da se stegne u frižideru. Sada treba polako da se prelije preko fila, da se ukrasi po želji i da se vrati u frižider na najmanje 3h, idealno preko noći.

BAKLAVA SA MAKOM

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: Shutterstock baklava-sa-makom-2

Sastojci:

  • 400 g tankih kora
  • 300 g šećera
  • 300 g maka
  • 2 jajeta
  • 1/2 l mleka
  • 1 kisela pavlaka

Priprema:

U 1/2 l vrelog mleka dodajte mak i šećer, pa prokuvajte. U podmazan pleh ređajte 3 kore (svaku posebno nauljiti), pa stavite fil preko, pa tako dok ne utrošite materijal. Umutite jaja i pavlaku i prelijte, pa isecite na kocke. Pecite na 220°C dok ne porumeni.

SNIKERS KOLAČ

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: Šerpica snikers-kolac

Sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g pečenog neslanog kikirikija
  • 100 g maslaca ili margarina
  • 50 g čokolade
  • 150 g kristal šećera
  • 200 g kikiriki putera
  • 300 ml mleka
  • 4 lista rozen kora

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 50 g maslaca

Priprema: U mleku rastopite sve gore navedene sastojke, prelijte preko keksa, dodajte polovinu krupno mlevenog kikirikija, promešajte i ostavite par minuta da se prohladi. Premazivati kore, pa kolač blago pritisnite i ostavite sat vremena u frižideru. Prelijte rastopljenom čokoladom, pospite kikirikijem i ostavite do sutradan u frižideru.

KOKOS KOCKE

10 predloga za TORTE i KOLAČE koji će ulepšati svaku SLAVSKU TRPEZU
Foto: Printscreen/YT/Kuhaj i peci kokos-kocke

Ukoliko želite veći kolač, povećajte broj jaja i na svako jaje po 1 kašiku šećera.

Do deset jaja je dovoljna navedena količina maslaca ili margarina.

Žumanca kuvajte na pari 15 minuta. Biskvit sušite 30 min na 100-150°C.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 200 g maslaca ili margarina
  • 200 g kokosa
  • 2 šlag krema (umutiti sa 150 ml mineralne vode)
  • 80 g mljevenih lešnika

Priprema:

Ukljičite rernu da se zagreva na 100 stepeni. Odvojite žumanca od belanaca, nakon toga umutite belanca i dodajte 6 kašika šećera. U umućena belanca dodajte kokos (odvojite malo za posipanje) i promešajte.

Kalup veličine 32x20 cm podmažite puterom i sipajte belanca sa kokosom i ubacite u rernu da se kora suši oko 30 minuta.

Za to vreme umutite žumanca sa preostalim šećerom, a zatim prebacite u šerpu za kuvanje na pari uz povremeno mešanje. Otprilike 15 minuta na tihoj vatri. Zatim ostavite da se ohladi. Nakon što se ohlade umutite maslac ili margarin i dodajte smesi od žumanaca. Mutite još malo sve zajedno.

Žuti fil namažite na koru ravnomerno, zatim pospite lešnicima.

Šlag krem umutite sa mineralnom vodom pa taj fil premažite preko žutog fila. Odozgo pospite kokos. Ostavite u frižider da se ohladi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? *Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs