Kako se približava vreme slava, svaka domaćica priprema meni za taj dan. Uvek se prvo počinje sa predjelom, pa slede supa, glavno jelo i desert.
Mi vam predlažemo zanimljive recept za predjela koji će zadovoljiti svačiji ukus. Jednostavno se pripremaju tako da mogu da isprobaju i domaćice koje nisu toliko iskusne.
SLANE BAJADERE
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za slanu rozen tortu (u pakovanju ima 8 tankih kora)
- 500 g krem sira
- 400 g pavlake
- 3 kašike ajvara
- 150 g majoneza
- 100 g kiselih krastavaca
- oko 200 g šunke
- oko 200 g kačkavalja
Priprema:
U posudi pomešajte pavlaku, krem sir i majonez (beli fil). Premažite prvu koru sa belim filom ali nemojte ići do ivica i nemojte previše fila da stavite. Preko fila poređajte prašku šunku. Uzmite drugu koru i premažite je sa filom, pa taj deo okrenite na šunku. Na drugi deo kore koji je suv, stavite još jedan tanak sloj fila. Zatim stavite listiće kačkavalja preko. I treću koru namažite iznutra i taj deo okrenite ka kačkavalju. A suv deo kore premažite tankim slojem belog fila. Preko ponovite red šunke.
U manjoj posudi pomešajte 3 kašike belog fila sa 2 kašike ajvara. I time premažite koru koja je na vrhu i preklopite je sledećom korom. Kisele krastavce izrendajte i malo procedite kroz ruku, pa ih pomešajte sa 4 kašike bele smese. Namažite koru koja je na recu i drugu stavite preko. Premažite koru belim filom i stavite šunku preko. Opet jedan deo kore premažite da poklopite šunku (to se radi da bi se kora i šunka ne bi pomerale).
Bajadere prekrijte providnom folijom i stavite preko nešto teško. Ostavite pola sata da se bajadera stegne. Nakon toga premažite bajaderu belim filom i pospite rendanim kačkavaljem. Ukrasite po želji.
PUDING OD ŠUNKE
Sastojci:
- 300 g mesnate šunke
- 60 g maslaca
- 4 kašike bešamela
- malo kisele pavlake
Za bešamel:
- malo maslaca
- 1 kašika brašna
- 1 dcl pavlake za kuvanje
Priprema bešamela:
Na malo maslaca kratko propžite brašno, pa dodajte pavlaku za kuvanje. Kuvajte dok ne dobijete gustu smesu i sve vreme mešajte.
Priprema pudinga:
Šunku sitno iseckajte, pa pomešajte sa maslacem. Postepeno dodajte bešamel sos, a zatim i istu količinu kisele pavlake. Posolite i pobiberite. Kalup premažite maslacem, pa sipajte smesu i ostavite u frižiferu da se dobro stregne.
ŠARENA SLANA TORTA
Sastojci:
Za biskvit:
- 9 jaja
- 9 kašika ulja
- 3 kašike kisele pavlake
- 3 kašičice soli
- 6 kašika griza
- 24 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike pirea od spanaća
- 2 kašike ajvara
Za fil:
- 400 ml kisele pavlake
- 100 g majoneza
- 300 g izrendane salame
- 1 kašičica soli
Priprema:
Umutite sastojke za biskvit (sem pirea od spanaća i ajvara), zatim smesu podelite u tri jednaka dela. Jedna kora ostaje žuta, u drugu dodajte pire od spanaća, a u treću koru dodajte ajvar. Kore pecite na 180°C 15 minuta. Sastojke za fil sjedinite i po ukusu posoliti. Zatim filujte kore i ređajte jednu na drugu. Po želji dodajte rendani kačkavalj.
SALATA OD PILETINE I PEČURAKA
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- 1 pileće belo meso
- 1 kašika putera
- 400 g kisele pavlake
- 2 jajeta
- 4 kisela krastavca
- peršun
Priprema:
Belo meso obarite i iseckajte na sitne kockice. Pečurke isecite na kockice i dinstajte na puteru dok ne ispari sva voda. Dodajte iseckan peršun i pečurke sjedinite sa belim mesom. Izrendajte jaja i krastavce, pa dodajte u meso i pečurke i na kraju sipajte kiselu pavlaku i promešajte.
SLANE KUGLICE SA ČVARCIMA
Sastojci:
- 200 g duvan čvaraka
- 3 kuvana jaja
- 50 ml ulja
- 3 kisela krastavčića
- 2 kašičice senfa
- so i mleveni biber po ukusu
Priprema:
U blender stavite sve potrebne namirnice, pa uz pomoć seckalice, sve lepo sjedinite i usitnite.
Rukama formirajte kuglice željenih veličina. Pre služenja ostavite da se ohladi u frižideru.
RUSKA SALATA
Sastojci:
- 150 g krompira
- 150 g šargarepe
- 150 g graška (može i zamrznut)
- 150 g kiselih krastavčića
- 200 g šunke
- 300 g majoneza
- 2 kuvana jajeta
- kašika senfa
- 2 kašike limunovog soka
- so, biber
Priprema: Krompir i šargarepu isecite na sitne kockice. Stavite u ključalu posoljenu vodu i kuvajte oko tri minuta. Skuvajte grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja isecite na kockice. Sve sastojke pomešajte, dodajte majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešajte i stavite u frižider da se ohladi. Servirajte hladno.
KREMASTA SALATA SA PEČENIM PAPRIKAMA
Sastojci:
- oko 6-7 pečenih paprika
- 100 g majoneza
- 200 g kisele pavlake
- 1 čen belog luka
- malo iseckanog peršunovog lišća
- 2-3 kašike jabukovog sirćeta (može i limun ili alkoholno sirće – stavite ga manje)
- 1 kašičica soli
- biber
- 1 kašičica šećera
Priprema:
Očistite pečene paprike i iseckajte na kockice. Pomešajte ostale sastojke, beli luk narendajte ili iseckajte. Sve spojite, probajte i ako treba dosolite. Služite hladnu.
MORTADELA ROLNICE SA SIROM
Sastojci:
- 200 g mortadele
- 200 g feta sira
- 100 g rendanog trapista
- 100 g kisele pavlake
- 150 g crvene pečene paprike
- 100 g maslina
- peršunov list
- 3 barena jajeta
Priprema: U činiji narendajte jaja. Dodajte iseckanu pečenu papriku, masline i peršunov list, kiselu pavlaku i narendan feta sir. Kalup obložite alu folijom, poređajte mortadelu, dodajte pripremljenu smesu od sira i preklopite mortadelom. Uvijte rolat i ostavite da odstoji u frižderu dok se ne stegne. Isecite rolat na kriške i servirajte na tanjir.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem