Iako pihtije pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.

Sastojci:

  • 2 svinjske nogice
  • 2 juneće nogice
  • 6 zrna bibera
  • 2 lista lovora
  • 1 glavica belog luka
  • 1 veza razne zeleni
  • biber, so

Priprema:

Nogice dobro očistiti, ošuriti, oprati, staviti u veću šerpu, naliti 5 l vode i ostaviti da se kuva na tihoj vatri.
Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lovorov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 sati, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.
Šerpu skinuti sa šporeta i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju. Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Služiti kao predjelo na slavi.
Zavisno od ukusa, pored mlevenog bibera može se odozgo posuti i mlevena paprika.

Izvor: Stvar ukusa