Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI STE ZNALI zbog čega devojke na BOGOJAVLJENJE prave 4 kuglice od testa

DA LI STE ZNALI zbog čega devojke na BOGOJAVLJENJE prave 4 kuglice od testa

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava dan kada je Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa Hrista.

Prema Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Vernici sa proslavom počinju već veče pred praznik. Od trenutka kada se smrkne, vernici se pozdravljaju sa “Bog se javi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

Veruje se da se u gluvo doba noći otvara nebo i javlja se bog. U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Verovanje kaže da će neudate devojke koje na Bogojavljenje pod jastuk pred spavanje stave ogledalce, sanjati muškarca za koga će se udati.

Postoji još jedan devojački običaj koji nalaže da devojke od testa naprave četiri loptice. U tri treba da stave po papirić sa imenom svoje simpatije, a jedan ostavljaju prazan. Te loptice se potom stavljaju u ključalu vodu, i ona koja prva izbije na površinu je prava ljubav devojke. Ukoliko na površinu ispliva prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala onog koji joj je suđen.

Ljudi veruju i da vreme na Bogojavljenje pokazuje i kakvo će vreme biti cele godine. Tako će, ukoliko pada sneg i bude hladno, cela godina biti rodna. Nasuprot tome, ako je vreme vedro, godina će biti sušna. Ako je ovaj dan naročito kišovit, to znači da nas čekaju poplave.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: kurir

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti