Slavski kolač ili pogača je neizostavni deo slavske trpeze. Proslavite krsnu slavu uz najraskošniji slavski kolač do sada. Evo kako da ga pripremite i napravite ukrase. Pratite naša uputstva i nećete pogrešiti.

Sastojci:

  • 400 ml vode (dodajte malo osveštane vode za kolač)
  • 700-750 g brašna
  • 1 kašičica soli i šećera
  • 20 g svežeg kvasca

Priprema:

U malo mlake vode rastopiti kvasac i šećer i dodati jednu kašiku brašna. Ostaviti 5 min. Sipati u činiju, dodati osveštanu vodicu i ostatak vode, brašno, so i sve dobro izjednačiti. Dodavati brašno da testo bude srednje tvrdo i dobro ga izraditi rukom bar 10 min. Poklopiti ga folijom i krpom i ostaviti 40 min. na toplom da dobro naraste. Istresti na pobrašnjenu površinu.

Odvojiti jedan manji deo testa za ukrase, a ostatak podeliti na 4 jednake loptice i jednu malo veću pa ih malo obraditi rukama i poklopiti folijom i krpom.

Testo za ukrase obraditi dobro i oklagijom dobro istanjiti. Vaditi figure uz pomoć modlica. Figure pokriti. Tepsiju ili šerpu obložite pek papirom pa prvo najveću loptu oklagijom razvucite na veličinu dna šerpe ili tepsije. 4 male loptice poređajte preko nje unakrsno a na sredinu stavite najmanju lopticu. Figurice stavite na svaku lopticu malo svaku pokvasite vodom da se bolje zalepi. Ostavite da kolač još malo poraste pa ga pecite oko sat vremena na 180 stepeni. Pečen kolač pokrijte da malo omekša i lakše se izvadi iz tepsije ili šerpe.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja