Kolač se pravi u obliku okruglog hleba ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.
Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika (pečat-prosfornik) sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači "Isus Hristos pobeđuje").
Za utiskivanje ovoga znaka postoji naročiti drveni pečat (obično se nasleđuje s kolena na koleno i svaka domaćica treba da ga ima, kao i poskuricu).
Posno testo se rastanji i u njega se utisne ovaj pečat koji se prethodno zamoči u brašno. Taj znak se nožem iseče po ivici od ostalog komada testa i stavlja se na svaku poskuricu. Ukrasi na slavskom kolaču predstavljaju želje domaćice za blagostanje cele porodice.
Ukrasi stavljaju se u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras. U sredini kolača se zabode parče osvećenog bosiljka. Ceo kolač se premaže vodom i uljem, a ukrasi se ostavljaju belim.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem