Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, jer kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, kao i za pokoj duša svih predaka u tom domu.
Nakon sečenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom. Najčešće ga poslužuje domaćica ili neka žena u kući, unuka ili ćerka.
Sastojci:
- 250 g pšenice
- 2 vanilin šećera
- 200 g prah šećera
- 150 g mlevenih oraha
Priprema:
Tokom noći ostavite pšenicu u vodi da odstoji kako bi omekšala. Sutradan je kuvajte nekih sat vreme. Zatim je sameljite, pa dodajte prah šećer, vanilin šećer i orahe. Dekorišite orasima ako želite.
Recept poslala Natalija Kokanović
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem