Testo se za slanu tortu pravi brzo i lako, uz pomoć miksera, a zahvaljujući začinima i povrću dobićete 3 boje. Prelepo dekorisano, ukusno i za manje od pola sata napravićete jedno od najlepših predjela ikada. Slana torta po izgledu može da se uporedi i sa najlepšim kolačima. Definitvno će ulepšati svaku vašu proslavu.
Sastojci:
- 6 jaja
- 100 g brašna
- 80 g pavlake
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 10 g praška za pecivo
- 40 g pirea od crvene paprike
- 20 g rendanog sira
- 40 g pirea od spanaća
- 0,5 kašičice slatke paprike
- malo kurkume
Za fil:
- 300 g svežeg sira
- 200 g krem sira
- 2-3 kašike majoneza
- 1 kašičica senfa
- so
- šunka po izboru
- 1 paprika babura
- mladi luk
Priprema:
Odvojite belanca i žumanca, pa u belnaca dodajte so i umutite. Posle nekog vremena dodajte šećer i nastavite da mutite. Žumanca umutite sa uljem, pa dodajte pavlaku i opet sjedinite mikserom. Pomešajte obe smese i sjedinite. Podelite smesu na 3 jednaka dela. U prvu smesu dodajte slatku papriku i pire od paprike. Pire od paprike se pravi tako što izrendate unutrašnjost paprike, i dobijena smesa je pire. Promešajte. U drugu posudu ubacite pire od spanaća. Njega pravite tako što spanać skuvate, pa izblendirate. Promešajte. U treću posudu sipajte kurkumu i promešajte. Dodajte i rednadni sir. Na pleh stavite pek papir. Kašikom vadite svaku smesu i sipajte u pleh. Pravite razmak kako biste dobili raznobojno testo. Lepo četkom razmažite da se sve sjedini. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Isecite na 2 dela kako biste dobili 2 pravougaonika. Isecite ivice kako bi ispao ravan. Te krajeve što ste odstranili, isecite na kockice i ostavite sa strane.
Sir, majonez i senf sjedinite štapnim mikserom, pa dodajte krem sir. Kada sjedinite, u tankom sloju premažite jedno testo sa sirom. Zatim u sir dodajte sitno seckanu šunku, papriku i mladi luk. Promešajte, pa premažite drugo testo. Stavite jedno na drugo, ali ovo premazano samo sa sirom neka bude sir okrenut na gore. Ukrasite kockicama koje ste dobili od testa, kao i sa malo paprike i mladog luka. Pokrijte i stavite u frižider na bar 2-3 sata.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem