Sutra se proslavlja Sveti Stefan Dečanski ili Mratindan, a kako pada u sredu, hrana koju iznesete na sto treba da bude posna. Mi vam predlažemo tri odlične posne salate koje možete da poslužite, a pored njih možete da poslužite i posne rolate koji se prave od jedne smese. Kao glavno jelo možete da poslužite ribu i krompir salatu.
KROMPIR SALATA SA TUNJEVINOM
Sastojci:
- 1,3 kg krompira
- 200 g posnog majoneza
- 100 g pečenog susama
- 200 g tunjevine iz konzerve
- veza peršunovog lišća
- 2 čena belog luka
- 1-2 kašičice soli
- 2 kašičice sirćeta
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, pa ga ogulite i isecite na kocke. Susam propržite. Pomešajte majonez, tunjevinu (i ulje iz konzerve), izrendan beli luk, iseckani peršun, sirće, posolite, pa izmešajte sa krompirom. Poslužite odmah, ali je najbolje da odstoji sat vremena da se ukusi sejdine.
POSNA RUSKA SALATA
Sastojci:
- 500 g kuvanog krompira
- 200 g kuvane šargarepa
- 300 g kuvanog graška
- 100 g kiselih krastavčića
- 250 g posnog majoneza
- 150 g kuvanog kukuruza
Priprema:
Krompir skuvajte sa ljuskom posebno, a ostalo povrće možete da skuvate zajedno. Zatim ga isecite na kockice. Možete da kupite i smrznutu mešavinu za rusku salatu, ali ovako pripremljena salata je ukusnija.
U veću činiju sipajte krompir, šargarepu, grašak, kukuruz i kisele krastavčiće. Posolite i pobiberite, pa sipajte posni majonez. Sve sastojke dobro sjedinite. Po želji možete da dodate limunov sok, senf, tunjevinu, beli luk, masline...
POSNA SALATA SA CVEKLOM
Sastojci:
- 1 kg cvekle
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 2 čena belog luka
- 2-3 kašike balsamiko sirćeta
- 2 kašike vlašca
Priprema:
Skuvajte cveklu i izrendajte. Zagrejte ulje u tiganju, pa izdinstajte sitno iseckani crveni i beli luk, zatim dodajte cveklu i promešajte. Posolite i pobiberite, još jednom promešajte i dinstajte od 3 do 5 minuta, da cvekla omekša i ispusti sok. Sipajte u posudu za salatu, začinite balsamiko sirćetom i pospite sitno iseckanim vlašcem.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus