Sutra se proslavlja Sveti Stefan Dečanski ili Mratindan, a kako pada u sredu, hrana koju iznesete na sto treba da bude posna. Mi vam predlažemo tri odlične posne salate koje možete da poslužite, a pored njih možete da poslužite i posne rolate koji se prave od jedne smese. Kao glavno jelo možete da poslužite ribu i krompir salatu

KROMPIR SALATA SA TUNJEVINOM 

Posna-salata-sa-krompirom-susamom-i-tunjevinom.jpg
Šerpica 

Sastojci:

  • 1,3 kg krompira
  • 200 g posnog majoneza 
  • 100 g pečenog susama
  • 200 g tunjevine iz konzerve 
  • veza peršunovog lišća
  • 2 čena belog luka 
  • 1-2 kašičice soli 
  • 2 kašičice sirćeta

Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, pa ga ogulite i isecite na kocke. Susam propržite. Pomešajte majonez, tunjevinu (i ulje iz konzerve), izrendan beli luk, iseckani peršun, sirće, posolite, pa izmešajte sa krompirom. Poslužite odmah, ali je najbolje da odstoji sat vremena da se ukusi sejdine. 

POSNA RUSKA SALATA 

Posna ruska salata .png
Cooking 

Sastojci:

  • 500 g kuvanog krompira
  • 200 g kuvane šargarepa
  • 300 g kuvanog graška
  • 100 g kiselih krastavčića
  • 250 g posnog majoneza
  • 150 g kuvanog kukuruza

Priprema:

Krompir skuvajte sa ljuskom posebno, a ostalo povrće možete da skuvate zajedno. Zatim ga isecite na kockice. Možete da kupite i smrznutu mešavinu za rusku salatu, ali ovako pripremljena salata je ukusnija.

U veću činiju sipajte krompir, šargarepu, grašak, kukuruz i kisele krastavčiće. Posolite i pobiberite, pa sipajte posni majonez. Sve sastojke dobro sjedinite. Po želji možete da dodate limunov sok, senf, tunjevinu, beli luk, masline...

POSNA SALATA SA CVEKLOM 

Salata sa cveklom 1549863809.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 1 kg cvekle
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 kašike balsamiko sirćeta
  • 2 kašike vlašca

Priprema:

Skuvajte cveklu i izrendajte. Zagrejte ulje u tiganju, pa izdinstajte sitno iseckani crveni i beli luk, zatim dodajte cveklu i promešajte. Posolite i pobiberite, još jednom promešajte i dinstajte od 3 do 5 minuta, da cvekla omekša i ispusti sok. Sipajte u posudu za salatu, začinite balsamiko sirćetom i pospite sitno iseckanim vlašcem.