Sarmice su omiljeno srpsko jelo, ali i za njih se može naći dobra zamena, naročito ako postite. Od sada više vam nije potreban kupus, njega možete zameniti glavnim namirnicom za grčku musaku, patlidžanom. Meso ćete izbeći nadevom od oraha, meda i brojnih začina. Ovu smesu koristite za uvijanje rolnica ili posnih sarmica od patlidžana. Isprobajte ovaj gruzijski recept za sarme kakve sigurno niste probali nikada do sada. Pre njih, ako ih služite za glavno jelo, za predjelo servirajte kuglice od leblebija.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 200 g oraha
- 3 čena belog luka
- 1/4 kašičice čilija
- 1 kašika korijandera
- 1 kašičica šafrana
- 3-4 kašike mlake vode
- 2 kašike vinskog sirćeta ili jabukovog sirćeta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika javorovog sirupa ili meda
- 1/4 zapečenog luka
Priprema:
Isecite patlidžan na listove, posolite i ostavite da odstoji jedan sat. Za to vreme pripremite nadev od oraha. Prvo ih u blenderu sameljite, a zatim i beli luk. Pomešajte ih u jednoj posudi, dodajte čili, korijander, šafran i sve izmešajte. Sipajte vodu, sirće, pa izmešajte rukom smesu. Stavite malo meda, a zatim i pečeni luk. Prospite vodu iz posude sa patlidžanom, pa ih malo propržite na ulju sa obe strane. Nadevom od oraha punite patlidžan, pa ih uvijte u rolnice ili sarme.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus