Sarmice su omiljeno srpsko jelo, ali i za njih se može naći dobra zamena, naročito ako postite. Od sada više vam nije potreban kupus, njega možete zameniti glavnim namirnicom za grčku musaku, patlidžanom. Meso ćete izbeći nadevom od oraha, meda i brojnih začina. Ovu smesu koristite za uvijanje rolnica ili posnih sarmica od patlidžana. Isprobajte ovaj gruzijski recept za sarme kakve sigurno niste probali nikada do sada. Pre njih, ako ih služite za glavno jelo, za predjelo servirajte kuglice od leblebija.

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 200 g oraha
  • 3 čena belog luka
  • 1/4 kašičice čilija
  • 1 kašika korijandera
  • 1 kašičica šafrana
  • 3-4 kašike mlake vode
  • 2 kašike vinskog sirćeta ili jabukovog sirćeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika javorovog sirupa ili meda
  • 1/4 zapečenog luka

Priprema:

Isecite patlidžan na listove, posolite i ostavite da odstoji jedan sat. Za to vreme pripremite nadev od oraha. Prvo ih u blenderu sameljite, a zatim i beli luk. Pomešajte ih u jednoj posudi, dodajte čili, korijander, šafran i sve izmešajte. Sipajte vodu, sirće, pa izmešajte rukom smesu. Stavite malo meda, a zatim i pečeni luk. Prospite vodu iz posude sa patlidžanom, pa ih malo propržite na ulju sa obe strane. Nadevom od oraha punite patlidžan, pa ih uvijte u rolnice ili sarme.