Pored breskvica i jagodice su čuveni sitni kolači koji se poslužuju kada su slave ili rođendani. Njihova prednost je što se ne peku, a prave se od oraha. Deca ih obožavaju, a mogu i da učestvuju u pravljenju. Osmislite na vreme jelovnik za slavu i pripremite namirnice da možete samo da spremite i očarate sve goste. 

Sastojci:

  • 400 g mlevenih oraha
  • 400 g mlevenog plazma keksa 
  • 300 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 ml mleka
  • 4 kašika ruma

Za boju: 

  • 100 ml vode
  • malo crvene boje u prahu
  • ekstrakt jagode (po želji) 
  • malo zelene boje u prahu

Priprema:

Skuvajte mleko, pa dodajte orahe, keks, šećer, vanilin šećer i rum. Dobro promešajte da dobijete čvrstu smesu. Rukama oblikujte jagode, pa ih umočite u crvenu boju koju ste napravili tako što ste u 50 ml vode rastvorili crvenu boju i ekstrakt jagode. Zelenu boju rastopiti u presotaloj vodi. Kada obojite jagode, uvaljajte ih u šećer, pa stavite da se suše. Listiće badema umočite u zelenu boju i stavite na vrh.