Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simboila krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.

Za svaku domaćicu je od velike važnosti da joj pored kolača i žito bude lepo i ukusno. Napravite žito po ovom receptu, a dva sastojka će mu dati poseban ukus - cimet i muskatni oraščić.

Sastojci:

  • 300 g pšenice belice
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • muskatni oraščić
  • cimet na vrh noža

Priprema:

Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri. Kad provri, pustite da kuva par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki. Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak. Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri. To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako i treba. Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu. Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena. Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti. Sameljite ga na mašini za meso ili u blenderu. U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i šećer. Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu. Žito servirajte u lepoj činiji, pospite ga mlevenim orasim i ukrasite polutkama oraha. 

Izvor: Stvar ukusa