Sitni kolači su idealno rešenje za sve prilike, a plene svojim oblicima, bojama i ukusom. Posebno su pogodni zbog toga što ostavljaju dovoljno prostora za dekoracije baš po vašoj želji i ukusu.
Ako vam fale ideje za sitne slavske kolače, pogotovo ako ste zaposlena domaćica i nemate vremena da se posvetite spremanju, a želite da se bude preukusno i da lepo izgleda.
Mi vam predlažemo 4 kolača koja se zaista brzo prave, posni su, a dodani plus je što ne morate da ih pečete.
Posna bajadera
Sastojci:
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 kašika vode
- 200 g posnog margarina
- 150 g posne čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 3 kašike ulja
- 100 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite. Dobijenu smesu podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu. U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese. Ostavite u frižideru. Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne. U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.
Posne jafa kuglice
Sastojci:
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike griza
- 300 ml soka od pomorandže
- kora 1 pomorandže
- 300 g posne plazme
- komadići crne čokolade
Za glazuru:
- 200 g crne čokolade
- 1 puna kašika ulja
Priprema:
Za fil u šerpicu stavite šećer i vanilin šećer, griz i sok od pomorandže. Povremeno mešajte dok se smesa ne zgusne, sklonite sa ringle nakon nekih 10-ak minuta, dodajte mlevenu plazmu i mešajte da se sve lepo sjedini. Dobijenu smesu ostavite da se ohladi, pa supenom kašikom vadite, malo rastanjite na dlanu, stavite u svaku malo čokoladnih mrvica, pa rukama oblikujte lopticu. Ređajte ih na neki pleh ili veći tanjih, pa ih stavite u frižider na pola sata da se stegnu. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem, pa kada dobijete ujednačenu smesu umačite jednu po jednu kuglicu. Kada se čokoladna skroz stegne spremne su za serviranje.
Rafaelo kuglice
Sastojci:
- 8 kašika gustina
- 200 g kokosovog brašna
- 1 posni margarin
- 250 g šećera u prahu
- lešnici
Priprema:
U manju šerpu sipati pola litre vode i ostaviti da proključa. Zatim dodati 8 kašika gustina razmućenog sa malo vode. Smesu ostaviti da se ohladi. U prohlađenu smesu dodati 200 g kokosovog brašna i promešati. Posebno umutiti 1 margarin sa 250 g šećera u prahu i sjediniti. Od prirpemljene smese praviti kuglice i u sredinu svake ubaciti po 1 lešnik. Kuglice uvaljati u preostali kokos.
Domaće toblerone
Sastojci:
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 150 g posnog margarina
- 200 g šećera
- 200 g čokolade
- 150 g lešnika
- 2 kašike meda
- 50 g susama
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Stavite puter da se rastopi, pa dodajte šećer, med i čokoladu. Ako je previše gusto, dodajte malo vode. Iseckajte lešnike , pa ih dodajte u smesu, dobro onda izmešajte, pa dodajte susam i mleveni keks. U drugu šerpicu stavite 3 kašike ulja i čokoladu, pa mešajte na tihoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Kalup bo trebao da vam bude trouglast da biste dobili prepoznatljiv oblik. Obložite ga prijanjajućom folijom, pa silikonskom četkicom nanesite deo rastopljene čokolade svuda po kalupu i stavite u frižider da se čokolada malo stegne. Potom izvadite kalup iz frižidera, sipajte smesu za kolač, odozgo ga premažite ostatkom rastopljene čokolade i vratite kalup u frižider. Kad se kolač stegne, isecite ga na tanke kriške i služite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem