Žerbo kolač, kocke ili štanglice su jedan od čuvenih mađarskih slatkiša. Postoji mnogo recepata, uistinu vrlo sličnih, a kolač se može praviti i u posnoj i u mrsnoj varijanti. Najbolje su kada malo odstoje, tada malo omekšaju, a svi sastojci se lepo povežu.
Ovo je recept za posne žerbo kocke, koje se tope u ustima i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Sastojci:
Za kore:
- 200 ml kisele vode
- 50 ml obične vode
- pola kesice suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 200 ml ulja
- 500 g mekog brašna
- prstohvat soli
Za fil:
- 300 g oraha
- 250 g šećera
- 250 g džema od kajsija
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Običnu vodu zagrejte, dodajte šećer i kvasac i pustite da se aktivira. Kada je kvasac zapenio, dodajte kiselu vodu, ulje i brašno, pa umesite glatko testo koje se ne lepi. Podelite ga na tri do pet delova, u zavisnosti od ukusa. Svaki deo razvucite u istim dimenzijama na pek-papiru. Svaka kora bi trebalo da bude približno 25x35 centimetara, što zavisi i od pleha. Orahe sameljite, dodajte im džem i šećer, pa sve dobro sjedinite. U pleh ređajte koru, polovinu fila, koru, drugu polovinu fila i na kraju treću koru. Kolač izbockajte viljuškom i pecite ga na 180 stepeni dok ne porumeni. Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi. Čokoladu otopite sa uljem na pari i prelijte preko kolača, pa ostavite da se u potpunosti ohladi. Secite parčiće željene veličine i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Najbolja čokoladna torta sa višnjama
Kolač sa jabukama i grizom, koji će deca obožavati
Pastirska pita sa mlevenim mesom i pire krompirom