Žerbo kolač, kocke ili štanglice su jedan od čuvenih mađarskih slatkiša. Postoji mnogo recepata, uistinu vrlo sličnih, a kolač se može praviti i u posnoj i u mrsnoj varijanti. Najbolje su kada malo odstoje, tada malo omekšaju, a svi sastojci se lepo povežu.

Ovo je recept za posne žerbo kocke, koje se tope u ustima i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Sastojci:

Za kore:

  • 200 ml kisele vode
  • 50 ml obične vode
  • pola kesice suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 200 ml ulja
  • 500 g mekog brašna
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 300 g oraha
  • 250 g šećera
  • 250 g džema od kajsija 

Za glazuru: 

  • 200 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Običnu vodu zagrejte, dodajte šećer i kvasac i pustite da se aktivira. Kada je kvasac zapenio, dodajte kiselu vodu, ulje i brašno, pa umesite glatko testo koje se ne lepi. Podelite ga na tri do pet delova, u zavisnosti od ukusa. Svaki deo razvucite u istim dimenzijama na pek-papiru. Svaka kora bi trebalo da bude približno 25x35 centimetara, što zavisi i od pleha. Orahe sameljite, dodajte im džem i šećer, pa sve dobro sjedinite. U pleh ređajte koru, polovinu fila, koru, drugu polovinu fila i na kraju treću koru. Kolač izbockajte viljuškom i pecite ga na 180 stepeni dok ne porumeni. Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi. Čokoladu otopite sa uljem na pari i prelijte preko kolača, pa ostavite da se u potpunosti ohladi. Secite parčiće željene veličine i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa