Sastojci:

  • 5 komada oslića
  • So i biber po ukusu
  • Mešavina začina za ribu (po izboru)
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 1 veliki crni luk
  • 2 velika paradajza

Za sos:

  • 50 g rastopljenog putera
  • 2 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica sušenog peršuna

Priprema:

Oslić je jedna od najcenjenijih riba zbog svoje blage arome, sočne teksture i lake pripreme. Ovaj recept donosi savršen spoj jednostavnih začina koji naglašavaju njegov prirodni ukus, dok ga sočni paradajz i luk obogaćuju dodatnim slojevima slasti. Idealno jelo za laganu večeru ili porodični ručak, uz minimalan trud i maksimalan užitak.

Saveti:

Pek papir pomaže da riba ostane sočna i sprečava njeno isušivanje tokom pečenja.

Za dodatni ukus, možete dodati malo limunovog soka pre serviranja.

Posolite očišćenu ribu, pospite biberom i začinima po ukusu. Premažite je biljnim uljem i ostavite da odstoji 15–20 minuta kako bi upila začine. Luk isecite na kolutove, a paradajz na kriške.

U manjoj posudi rastopite puter, dodajte beli luk, kurkumu i sušeni peršun. Dobro promešajte i ostavite sa strane.

Zagrejte rernu na 200°C. Na pleh obložen pek papirom (koji ste prethodno blago nakvasili vodom) poređajte kolutove luka i kriške paradajza. Preko povrća stavite oslić i prelijte pripremljenim sosom od putera i začina. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni 30–35 minuta. Nakon pečenja, pažljivo uklonite foliju i po želji kratko zapecite ribu još nekoliko minuta kako bi dobila blagu hrskavu koricu. Poslužite toplo.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Losos u lisnatom testu?! Takmičari "Komšiluka" pokazali kako da pripremite filet na ovaj način, a evo koje povrće da koristite kako bi upotpunili specijalitet! Izvor: Losos u lisnatom testu?! Takmičari "Komšiluka" pokazali kako da pripremite filet na ovaj način, a evo koje povrće da koristite kako bi upotpunili specijalitet!