Sastojci:
- 5 komada oslića
- So i biber po ukusu
- Mešavina začina za ribu (po izboru)
- 2 kašike biljnog ulja
- 1 veliki crni luk
- 2 velika paradajza
Za sos:
- 50 g rastopljenog putera
- 2 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica sušenog peršuna
Priprema:
Oslić je jedna od najcenjenijih riba zbog svoje blage arome, sočne teksture i lake pripreme. Ovaj recept donosi savršen spoj jednostavnih začina koji naglašavaju njegov prirodni ukus, dok ga sočni paradajz i luk obogaćuju dodatnim slojevima slasti. Idealno jelo za laganu večeru ili porodični ručak, uz minimalan trud i maksimalan užitak.
Posolite očišćenu ribu, pospite biberom i začinima po ukusu. Premažite je biljnim uljem i ostavite da odstoji 15–20 minuta kako bi upila začine. Luk isecite na kolutove, a paradajz na kriške.
U manjoj posudi rastopite puter, dodajte beli luk, kurkumu i sušeni peršun. Dobro promešajte i ostavite sa strane.
Zagrejte rernu na 200°C. Na pleh obložen pek papirom (koji ste prethodno blago nakvasili vodom) poređajte kolutove luka i kriške paradajza. Preko povrća stavite oslić i prelijte pripremljenim sosom od putera i začina. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni 30–35 minuta. Nakon pečenja, pažljivo uklonite foliju i po želji kratko zapecite ribu još nekoliko minuta kako bi dobila blagu hrskavu koricu. Poslužite toplo.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.