Sastojci:

  • 1,81 kg goveđeg pečenja
  • 4 kašičice krupne soli
  • 1,5 kašičica bibera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, grubo isečen
  • 4 čena belog luka, grubo iseckana
  • 3 kašike paradajz paste
  • 240 ml suvog crnog vina
  • 1,5 l goveđeg bujona
  • 5-6 celih šargarepa, oljuštenih i isečenih na komadiće
  • 2 lovorova lista
  • 6 grančica sveže majčine dušice
  • 30 g krupno seckanog svežeg peršuna
Savet plus:

Meso treba da pečete u rerni sve dok ne omekša. Ako vam se čini tvrdim, vratite ga u rernu na još 30 minuta.

meso od 1,4 kg pecite 2,5 do 3 sata
meso od 1,8 kg pecite 3 do 3,5 sata
meso od 3 kg pecite 3,5 do 4 sata

Ostatke možete da čuvate u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 3-4 dana ili zamrznuti do 3 meseca. Odmrznite u frižideru preko noći, a zatim ponovo zagrejte na ringli.

Recept za govedinu koja se topi u ustima:

Kako biste napravili goveđe meso na ovaj način, prvo začinite meso sa 3 kašičice soli i 1 kašičicom bibera sa svih strana i ostavite nepokriveno na sobnoj temperaturi 1 sat, za ravnomernije pečenje. Postavite rešetku u donju trećinu rerne i zagrejte rernu na 162 stepena. Zagrejte ulje na jakoj vatri, pa ubacite meso i pržite dok ne porumeni sa svih strana, ili oko 3 minuta po strani.

Prebacite ga na tanjir. Smanjite vatru na srednju, a zatim dodajte luk i pržite dok ne omekša i ne porumeni, oko 4-5 minuta. Dodajte seckani beli luk i dinstajte još 30 sekundi ili dok ne zamiriše. Dodajte paradajz pastu i mešajte 2 minuta.

Dodajte vino i kuvajte 2-3 minuta.

U vatrostalnu posudu ubacite goveđi bujon, majčinu dušicu, peršun, lovorov list, 1 kašičicu soli i 1/2 kašičice bibera ili začinite po ukusu. Ubacite pečenje nazad u šerpu zajedno sa šargarepom i sve prokuvajte. Zatim prebacite u rernu i pecite u donjoj trećini rerne na 162 stepena oko 3-4 sata ili dok se pečenje ne može lako rastaviti sa dve viljuške. Da biste servirali, izvadite meso i iseckajte ga. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i praznični mesni rolat sa povrćem.

Pročitajte i kako se prave pijane teleće šnicle

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za sočne ćufte u sosu od povrća Izvor: Recept za sočne ćufte u sosu od povrća

StvarUkusa