Sastojci:
Za fil:
- 4 stabljike celera
- 1 veza nane
- 1 veza peršuna
- 4 stabljike mladog luka, sitno seckane
- 1 veliki crni luk, sitno iseckan
- 4 čena belog luka, sitno seckana
- 300 g pirinča
- 500 g mlevenog mesa
Začin za meso:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika crvene paprike
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica crnog bibera
- 1 kašičica soli
Sos za prelivanje:
- ¼ šolje maslinovog ulja
- 2 kašike korijandera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica crnog bibera
- 2 kašike paradajz paste
- Sok od 1 limuna
- 3 šolje ključale vode
Ostalo:
- 20 velikih listova blitve
- Paradajz isečen na kriške
- Maslinovo ulje za premazivanje
Priprema:
Ovaj ukusan i sočan slojeviti specijalitet od blitve, mesa i pirinča idealan je za svečane prilike, a možete ga pripremiti unapred. Kombinacija začina i bogatog fila garantuje fantastičan ukus.
Priprema mesa: U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane zlatan. Dodajte beli luk i mleveno meso, pa dinstajte dok ne promeni boju i ne postane rastresito. Ubacite začine, dobro promešajte i dinstajte još 3 minuta. Ostavite da se prohladi.
Priprema fila: U činiji pomešajte pirinač, pripremljeno meso, celer, peršun, nanu i mladi luk. Dodajte malo maslinovog ulja, kašiku korijandera, so i biber po ukusu.
Priprema listova blitve: Listove blitve kratko prokuvajte u ključaloj vodi (oko 1 minut), zatim ih ocedite i ostavite da se ohlade.
Slaganje pite: Tepsiju obložite papirom za pečenje i premažite maslinovim uljem. Poređajte prvi sloj listova blitve, tako da pokrivaju dno i ivice posude. Preko stavite deo fila, zatim kriške paradajza, pa prelijte malo sosa. Ponovite postupak još dva puta – treba da imate tri sloja fila i četiri sloja blitve. Ivice blitve preklopite prema unutra i odozgo dodajte još jedan sloj listova da sve zatvorite. Prelijte preostali sos.
Pokrijte pitu papirom za pečenje i stavite poklopac ili foliju. Kuvajte na laganoj vatri 30 minuta, a zatim prebacite u rernu zagrejanu na 170°C i pecite još 30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odmori 15 minuta. Preokrenite pitu na tanjir, isecite i poslužite dok je topla.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.