Sastojci:

Za fil:

  • 4 stabljike celera
  • 1 veza nane
  • 1 veza peršuna
  • 4 stabljike mladog luka, sitno seckane
  • 1 veliki crni luk, sitno iseckan
  • 4 čena belog luka, sitno seckana
  • 300 g pirinča
  • 500 g mlevenog mesa

Začin za meso:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika crvene paprike
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica crnog bibera
  • 1 kašičica soli

Sos za prelivanje:

  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike korijandera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica crnog bibera
  • 2 kašike paradajz paste
  • Sok od 1 limuna
  • 3 šolje ključale vode

Ostalo:

  • 20 velikih listova blitve
  • Paradajz isečen na kriške
  • Maslinovo ulje za premazivanje

Priprema:

Ovaj ukusan i sočan slojeviti specijalitet od blitve, mesa i pirinča idealan je za svečane prilike, a možete ga pripremiti unapred. Kombinacija začina i bogatog fila garantuje fantastičan ukus.

Savet:

Ako želite bogatiji ukus, u fil možete dodati malo cimeta ili muskatnog oraščića – začini će dati posebnu aromu jelu.

Priprema mesa: U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane zlatan. Dodajte beli luk i mleveno meso, pa dinstajte dok ne promeni boju i ne postane rastresito. Ubacite začine, dobro promešajte i dinstajte još 3 minuta. Ostavite da se prohladi.

Priprema fila: U činiji pomešajte pirinač, pripremljeno meso, celer, peršun, nanu i mladi luk. Dodajte malo maslinovog ulja, kašiku korijandera, so i biber po ukusu.

Priprema listova blitve: Listove blitve kratko prokuvajte u ključaloj vodi (oko 1 minut), zatim ih ocedite i ostavite da se ohlade.

Slaganje pite: Tepsiju obložite papirom za pečenje i premažite maslinovim uljem. Poređajte prvi sloj listova blitve, tako da pokrivaju dno i ivice posude. Preko stavite deo fila, zatim kriške paradajza, pa prelijte malo sosa. Ponovite postupak još dva puta – treba da imate tri sloja fila i četiri sloja blitve. Ivice blitve preklopite prema unutra i odozgo dodajte još jedan sloj listova da sve zatvorite. Prelijte preostali sos.

Pokrijte pitu papirom za pečenje i stavite poklopac ili foliju. Kuvajte na laganoj vatri 30 minuta, a zatim prebacite u rernu zagrejanu na 170°C i pecite još 30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odmori 15 minuta. Preokrenite pitu na tanjir, isecite i poslužite dok je topla.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Mleveno meso sa 3 vrste sira  Izvor: Mleveno meso sa 3 vrste sira