Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 500 g celera
  • 500 g kuvane blitve
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • ½ muskatnog oraščića, narendanog
  • 30 g putera
Zašto je važno da jedete blitvu?

Blitva je savršen izvor kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka, natrijuma, fosfora i vitamina E. Sadrži obilje minerala, vitamina i biljnih jedinjenja. Zadovoljava dnevnu potrebnu za vitaminima A i K, i bogata je vitaminom C. Sadrži brojne antioksidanse i bogata je vlaknima.

Recept za blitvu sa krompirom:

Kako biste napravili blitvu na ovaj način, zagrejte rernu na 180°C. Krompir i celer oljuštite, isperite, pa narežite tanko, recimo 2-3 mm debljine, i stavite u zasebne činije. Ispirajte obe činije isečenog povrća dok voda ne bude bistra. Ocedite povrće i grubo osušite.

Pokrijte dno velike posude za pečenje isečenim celerom, lagano preklapajući kriške. Preko celera pospite kuvanu blitvu. Pokrijte blitvu isečenim krompirom, ponovo lagano preklapajući kriške. Pavlaku začinite solju, crnim biberom i muskatnim oraščićem i time prelijte slojeve isečenog povrća.

Rasporedite odozgo puter. Pecite u rerni 45 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da odstoji oko 10 minuta pre jela. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i caciki salatu sa blitvom po receptu Marte Stjuart.

Pročitajte kako se pravi zapečena blitva sa krompirom na italijanski način

BONUS VIDEO

Jelo od pire i pečenog krompira Izvor: Jelo od pire i pečenog krompira

StvarUkusa