Sastojci
Za meso:
- 1,5 kg svinjetine
- so, biber, slatka paprika
- 50 g rastopljenog putera
Za punjenje:
- 2 paradajza
- 100 g mocarele
- 150 g pršute
- 100 g zelenih maslina
- 2-3 čena belog luka
Priprema
Ovaj recept za punjeni svinjski file donosi savršenu kombinaciju mesa, topljenog sira i aromatičnih dodataka. Svinjetina je sočna, punjenje bogato ukusima paradajza, maslina i mocarele, a sve je zaokruženo hrskavom koricom od parmezana i putera. Uz dodatak krompira ovo jelo je idealno za svečane prilike ili nedeljni porodični ručak.
Svinjetinu očistiti i zaseći po dužini kako biste napravili džep za punjenje. Utrljati so, biber, slatku papriku i premazati rastopljenim puterom.
Paradajz iseći na kolutove, mocarelu na tanke kriške, a pršutu i masline na sitnije komade. Beli luk sitno iseckati i pomešati sa punjenjem. Napuniti meso ovom smesom i pričvrstiti kuhinjskim koncem ili čačkalicama. Zagrejati rernu na 180 °C. Meso staviti u pleh i peći 45 minuta. Pečenu svinjetinu izvaditi iz rerne, posuti parmezanom i preliti rastopljenim puterom. Služiti uz hrskavi krompir.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
Ćufte od patlidžana i sira
Lagana salata sa brokolijem i feta sirom
Posna čorba od šargarepe i crvenog sočiva