Sastojci

Za meso:

  • 1,5 kg svinjetine
  • so, biber, slatka paprika
  • 50 g rastopljenog putera

Za punjenje:

  • 2 paradajza
  • 100 g mocarele
  • 150 g pršute
  • 100 g zelenih maslina
  • 2-3 čena belog luka

Priprema

Ovaj recept za punjeni svinjski file donosi savršenu kombinaciju mesa, topljenog sira i aromatičnih dodataka. Svinjetina je sočna, punjenje bogato ukusima paradajza, maslina i mocarele, a sve je zaokruženo hrskavom koricom od parmezana i putera. Uz dodatak krompira ovo jelo je idealno za svečane prilike ili nedeljni porodični ručak.

Saveti za savršenu punjenu svinjetinu

Izaberite kvalitetno meso – Koristite svinjsku plećku ili svinjski file za sočan i mekan rezultat.

Ne presušujte meso – Pečenje na srednjoj temperaturi osigurava da ostane sočno.

Eksperimentišite sa punjenjem – Možete dodati suve šljive, orahe ili čak krem sir za bogatiji ukus.

Odležavanje nakon pečenja – Ostavite meso da odmori 10 minuta pre sečenja kako bi ostalo sočno.

Svinjetinu očistiti i zaseći po dužini kako biste napravili džep za punjenje. Utrljati so, biber, slatku papriku i premazati rastopljenim puterom.

Paradajz iseći na kolutove, mocarelu na tanke kriške, a pršutu i masline na sitnije komade. Beli luk sitno iseckati i pomešati sa punjenjem. Napuniti meso ovom smesom i pričvrstiti kuhinjskim koncem ili čačkalicama. Zagrejati rernu na 180 °C. Meso staviti u pleh i peći 45 minuta. Pečenu svinjetinu izvaditi iz rerne, posuti parmezanom i preliti rastopljenim puterom. Služiti uz hrskavi krompir.

Bonus video

Recept za sočne ćufte u sosu od povrća Izvor: Recept za sočne ćufte u sosu od povrća