Sastojci:
Za kremasti sos:
- ¼ šolje putera
- 1 srednji crni luk, sitno iseckan
- 4 čena belog luka, iseckana
- 50 g brašna
- 600 ml pilećeg bujona
- 360 ml punomasnog mleka
- so, biber, origano po ukusu
- ¼ šolje rendanog parmezana
Za smesu sa sirom:
- 280 g seckanog spanaća
- 1 pakovanje rikota sira
- 2 šolje rendane mocarele
- ¼ šolje rendanog parmezana
- 2 kašike iseckanog svežeg peršuna
- so, biber, origano po ukusu
- 1 veliko jaje
Za slaganje lazanje:
- 9 kora za lazanje
- 600 g kuvane cepkane piletine
- 160 g rendane mocarele ili sira po izboru
Priprema:
Lazanje sa piletinom, spanaćem i sirom su savršena kombinacija bogatog ukusa, sočnih slojeva i kremaste teksture. Ovaj recept, obogaćen spanaćem, mocarelom i rikotom, pruža ne samo divnu mešavinu ukusa, već i hrskavu, zlatnu koru koja se topi u ustima. Idealna je za porodične ručkove, ali i za svečane prilike.
Zagrejte rernu na 190°C. U velikoj šerpi otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk, pa pržite 3 minuta. Dodajte brašno i kuvajte još 3 minuta uz stalno mešanje. Postepeno dodajte pileći bujon, mleko, so, biber i origano. Kuvajte, mešajući, još 5 minuta dok sos ne postane gušći. Dodajte parmezan i kuvajte još minut, dok se potpuno ne rastopi. Skonite sa vatre.
U velikoj činiji pomešajte spanać, rikota sir, mocarelu, parmezan, peršun, so, origano, biber i jaje. Dobro promešajte. Skuvajte kore za lazanje prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite ih i isperite hladnom vodom.
Na dno tepsije stavite ½ šolje kremastog sosa. Postavite 3 kore u tepsiju, tako da prekrivaju celo dno. Preko njih rasporedite polovinu smese sa sirom. Na to stavite polovinu kuvane piletine, a zatim prelijte sa trećinom kremastog sosa. Ponovite postupak sa preostalim sastojcima. Na kraju stavite preostale 3 kore i prelijte ostatkom kremastog sosa. Pospite sve sa rendanom mocarelom.
Pokrijte tepsiju aluminijumskom folijom i pecite 25 minuta. Zatim skinite foliju i nastavite da pečete još 20 minuta dok lazanje ne postanu zlatno-smeđe. Ostavite lazanje da se ohlade 15 minuta pre nego što ih isečete i poslužite.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.