Sastojci:

Za kremasti sos:

  • ¼ šolje putera 
  • 1 srednji crni luk, sitno iseckan 
  • 4 čena belog luka, iseckana
  • 50 g brašna 
  • 600 ml pilećeg bujona 
  • 360 ml punomasnog mleka
  • so, biber, origano po ukusu
  • ¼ šolje rendanog parmezana

Za smesu sa sirom:

  • 280 g seckanog spanaća
  • 1 pakovanje rikota sira
  • 2 šolje rendane mocarele 
  • ¼ šolje rendanog parmezana 
  • 2 kašike iseckanog svežeg peršuna
  • so, biber, origano po ukusu
  • 1 veliko jaje

Za slaganje lazanje:

  • 9 kora za lazanje 
  • 600 g kuvane cepkane piletine
  • 160 g rendane mocarele ili sira po izboru

Priprema:

Lazanje sa piletinom, spanaćem i sirom su savršena kombinacija bogatog ukusa, sočnih slojeva i kremaste teksture. Ovaj recept, obogaćen spanaćem, mocarelom i rikotom, pruža ne samo divnu mešavinu ukusa, već i hrskavu, zlatnu koru koja se topi u ustima. Idealna je za porodične ručkove, ali i za svečane prilike.

Saveti:

Slaganje lazanja u više slojeva daje bogatiji ukus i bolju teksturu.

Za još bogatiji ukus, možete koristiti i začinjenu ili pečenu piletinu, po želji.

Pre sečenja, ostavite lazanje da se ohlade 15 minuta, kako bi se svi slojevi lepo povezali.

Zagrejte rernu na 190°C. U velikoj šerpi otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk, pa pržite 3 minuta. Dodajte brašno i kuvajte još 3 minuta uz stalno mešanje. Postepeno dodajte pileći bujon, mleko, so, biber i origano. Kuvajte, mešajući, još 5 minuta dok sos ne postane gušći. Dodajte parmezan i kuvajte još minut, dok se potpuno ne rastopi. Skonite sa vatre.

U velikoj činiji pomešajte spanać, rikota sir, mocarelu, parmezan, peršun, so, origano, biber i jaje. Dobro promešajte. Skuvajte kore za lazanje prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite ih i isperite hladnom vodom.

Na dno tepsije stavite ½ šolje kremastog sosa. Postavite 3 kore u tepsiju, tako da prekrivaju celo dno. Preko njih rasporedite polovinu smese sa sirom. Na to stavite polovinu kuvane piletine, a zatim prelijte sa trećinom kremastog sosa. Ponovite postupak sa preostalim sastojcima. Na kraju stavite preostale 3 kore i prelijte ostatkom kremastog sosa. Pospite sve sa rendanom mocarelom.

Pokrijte tepsiju aluminijumskom folijom i pecite 25 minuta. Zatim skinite foliju i nastavite da pečete još 20 minuta dok lazanje ne postanu zlatno-smeđe. Ostavite lazanje da se ohlade 15 minuta pre nego što ih isečete i poslužite.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Lazanje u jednoj posudi Izvor: Lazanje u jednoj posudi