Sastojci:

  • 60 g putera
  • 450 g pastrmke, očišćene
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašike ceđenog limunovog soka
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
Zašto je korisno da jedete pastrmku?

Pastrmka sadrži veliku količinu vitamina B12, sadrži kalijum, fosfor, kompleks vitamina B, selen, i ima vrlo povoljno dejstvo na ljudski organizam.

Recept za začinjenu pečenu pastrmku:

Kako biste pripremili pastrmku, prvo rastopite puter u šerpi na niskoj vatri dok ne zamiriše i postane zlatno-braon, oko 1 minut. Isključite toplotu. Obložite pleh za pečenje komadom aluminijumske folije. Stavite pastrmku na foliju tako da su bočne strane kože dole. Prelijte je sa oko 1/2 kašičice otopljenog putera.

Obilno začinite solju i crnim biberom. Pomerite rešetku u rerni blizu vrha i zagrejte rernu na jaku vatru. Pecite pastrmku 2 ili 3 minuta. Izvadite iz rerne.

Vratite tiganj preostalog otopljenog putera na jaku vatru, umešajte limunov sok i peršun. Pustite sos da proključa, pa izmešajte da se sjedini. Servirajte pastrmku prelivenu sosom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pastrmku iz rerne sa začinskim biljem.

Pročitajte kako se pravi pečena pastrmka sa puterom i limunom

BONUS VIDEO

Kako se čisiti riba Izvor: Kako se čisiti riba

StvarUkusa