Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna 
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml toplog mleka 
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje za premazivanje

Za dekoraciju:

  • Krupna morska so, susam ili mak

Kako da napravite perece:

Danas se obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu. Prema jednom od narodnih verovanja domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece.

U manjoj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostaviti 10 minuta da kvasac zapeni. U veliku posudu stavite brašno, so i napravite udubljenje u sredini. Sipajte aktivirani kvasac i ulje. Mesiti dok se ne dobije glatko i elastično testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom  45 minuta do 1 sat, dok se ne udvostruči.

Dodatni saveti:

Ako želite hrskave perece, možete ih kratko obariti u ključaloj vodi sa sodom bikarbonom (1 kašičica na 1 litar vode) pre pečenja.

Posne perece možete dodatno obogatiti dodavanjem maslinovog ulja ili začina poput origana u testo.

Kada testo naraste, podelite ga na 15-20 jednakih loptica. Svaku lopticu razvući u dugački štapić (oko 40 cm) i oblikujte perece. Premažite ih razmućenim jajetom i pospite krupnu so, susam ili mak, prema ukusu.

Poređajte perece na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Bonus video

TikTok/ its.chloeh Kako se pravilno dodaje kvasac u testo