Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml toplog mleka
- 50 ml ulja
- 1 jaje za premazivanje
Za dekoraciju:
- Krupna morska so, susam ili mak
Kako da napravite perece:
Danas se obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu. Prema jednom od narodnih verovanja domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece.
U manjoj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostaviti 10 minuta da kvasac zapeni. U veliku posudu stavite brašno, so i napravite udubljenje u sredini. Sipajte aktivirani kvasac i ulje. Mesiti dok se ne dobije glatko i elastično testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom 45 minuta do 1 sat, dok se ne udvostruči.
Kada testo naraste, podelite ga na 15-20 jednakih loptica. Svaku lopticu razvući u dugački štapić (oko 40 cm) i oblikujte perece. Premažite ih razmućenim jajetom i pospite krupnu so, susam ili mak, prema ukusu.
Poređajte perece na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Bonus video
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Kreker sendviči sa mlevenim mesom - slavsko predjelo koje se brzo sprema
Krompir rolnice punjene piletinom
Kulinarski trikovi za savršena jela od testenina
Recept za domaće zemičke za burgere