Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml toplog mleka
- 50 ml ulja
- 1 jaje za premazivanje
Za dekoraciju:
- Krupna morska so, susam ili mak
Kako da napravite perece:
Danas se obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu. Prema jednom od narodnih verovanja domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece.
U manjoj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostaviti 10 minuta da kvasac zapeni. U veliku posudu stavite brašno, so i napravite udubljenje u sredini. Sipajte aktivirani kvasac i ulje. Mesiti dok se ne dobije glatko i elastično testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom 45 minuta do 1 sat, dok se ne udvostruči.
Kada testo naraste, podelite ga na 15-20 jednakih loptica. Svaku lopticu razvući u dugački štapić (oko 40 cm) i oblikujte perece. Premažite ih razmućenim jajetom i pospite krupnu so, susam ili mak, prema ukusu.
Poređajte perece na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Bonus video
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta