Sutra je jedan od najvećih pravoslavnih praznika - Sveti Savaili Savindan. Veruje se da ovaj najveći srpski svetitelj, zaštitnik škole, učitelja i đaka, može da umiri more i oluje, kao i da stvori vodu iz kamena. Za razliku od ostalih svetkovina i crvenog slova, na dan Svetog Save, je poželjno da se završe veliki kućni poslovi. A smatra se i da deca treba da uče taj dan, jer će u suprotnom biti lenji cele godine. Domaćice u njegovu čast na taj dan pripremaju perece. U nastavku teksta pročitajte kako najlakše da ih spremite.
- Sastojci:
- 800 g brašna
- 40 g kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 200 ml toplog mleka
- 300 ml tople vode
- 100 ml ulja
- 1 jaje
Priprema:
U toplom mleku rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite 10 minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ulje i vodu, pa malo sjedinite i dodajte kvasac. Umesite testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte testo i ostavite pola sata da odmori. Zatim podelite testo na 10-12 komada i oblikujte loptice. Svaku rastanjite u obliku štapića, pa uhvatite krajeve i savijte ka unutra, da napravite perecu. Poređajte perece na pleh koji ste premazali uljem. Pokrijte i ostavite još 10 minuta. Premažite ih umućenim jajetom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 250°C dok ne porumene.
Ako želite možete da sipete preko i slani preliv, koji se pravi od 3 kašike brašna, 1 kašike soli i po potrebi hladne vode. Pomešajte so i brašno i polako dodajte hladnu vodu, smesa treba da bude kao za palačinke. Mešajte dok ne nestanu grudvice. Sipajte slani preliv preko pereca i vratite u rernu na još 2-3 minuta, da se preliv osuši.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem