Sastojci:
- 700 g brašna za hleb
- 200 g krem sira
- 180 ml jogurta
- 80 g putera
- 80 ml ulja
- 15 g suvog kvasca
- 180 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje i 1 žumance
- 2 kašičice soli
Za premazivanje:
- 1 belance
- semenke po želji
Recept za vinogradarsku pogaču:
Kako biste napravili ovu pogaču, prvo zagrejte mleko i ubacite kvasac i šećer, pa ostavite da se kvasac aktivira. U jednu činiju prosejte brašno i so, pa sipajte celo jaje, jedno žumance, jogurt i kvasac, pa zamesite testo. Prebacite ga na radnu površinu i umesite testo, tako da bude mekano. Testo uobičajeno oblikujte u kuglu i vratite u činiju, pa prekrijte najlonskom folijom i ostavite da se diže sat vremena.
Nakon toga premesite testo i podelite na dve veće i jednu manju kuglu. Podmažite okruglu tepsiju za pogače i u centar stavite najmanju kuglu, od nje odvojite deo testa.
Tepsiju, veličine 28 cm podmazati i najmanju kuglu oblikovati i staviti na sredinu tepsije. Jednu veliku kuglu rastanjite u pravougaonik 36 dužine, odsecite višak i taj višak spojite sa testom koje ste odvojili. Od tog viška napravite kuglice i stavite na stranu. Pravougaonik, odnosno trakice koje ste isekli od njega premažite puterom.
Na svaku traku stavite komadić krem sira i uvijte u male rolate. Od druge velike kugle testo razvaljajte u krug i premažite puterom, pa isecite na 6 trouglova. Na širi deo trougla stavite krem sir i uvijte u kiflu svaki trougao. Nakon toga oko centralne kugle u tepsiji rasporedite male rolate, a kiflice stavite do ivice tepsije. Između poubacujte kuglice. Prekrijte najlonskom folijom i ostavite da se digne.
Nakon toga je premažite belancem koje ste umutili i pospite semenkama, po želji. Tako oblikovanu pogaču pecite u rerni na 180 stepeni C oko 45 minuta, ili dok ne porumeni. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najlepšu pamuk pogaču sa jogurtom.
Pročitajte kako se pravi pamuk pogača sa suvim grožđem i orasima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem