Sastojci:
- 2 jajeta
- 4 kašike šećera
- 400 ml toplog mleka
- 1 pakovanje suvog kvasca
- 100 ml ulja
- 650-750 g brašna
- 1 kašičica soli
- 70 g dobro omekšanog putera
- 2 kašike šećera
- rendana korica pomorandže
- šaka suvog grožđa, šaka brusnice, šaka oraha
- šećer u prahu za posipanje
Pogledajte kako se pravi:
Recept za pamuk lepinju sa suvim grožđem i orasima:
Za ovu pogaču pomešajte sastojke za testo i mesite 4-5 minuta. Nemojte dodavati previše brašna. Umesite meko testo. Putite ga da se diže na toplom mestu. Kada se podigne premesite i podelite ga na dva dela. Pobrašnite pult i oklagijom razvaljajte testo u veliki pravougaonik.
Polovinu od 70 g omekšalog putera nanesite u tankom sloju po celom testu. Sve pospite kašikom šećera. Polovinu korice pomorandže narendajte na testo na sitno rende. Pospipajte zatim suvo grožđe, brusnice i orahe po testu. Lagano umotajte testo i stavite na stranu.
Na isti način razvaljajte i drugo testo, nanesite ulje i pospite 1 kašikom šećera. Narendajte koru pomorandže, pospite voćem i orasima i umotajte u rolnu. Presecite prvu rolnu nožem po sredini. Umotajte kao zmiju, posebno sredina treba da bude visoka. Stavite u dobro podmazan kalup. Pokrijte lagano najlonskom folijom i ostavite da odstoji 1 sat. Pecite u rerni 40-45 minuta. Isto tako ispecite i drugu rolnu. Možda ćete želeti da napravite i prelep ruža slavski kolač.
Pročitajte kako se pravi brzinska pogača od 4 sastojka
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za svinjsko pečenje za Božić
Posni rolat sa keksom i kafom za Badnji dan
Korpice punjene piletinom i šampinjonima