Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 400 ml toplog mleka
  • 1 pakovanje suvog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 650-750 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 70 g dobro omekšanog putera
  • 2 kašike šećera
  • rendana korica pomorandže
  • šaka suvog grožđa, šaka brusnice, šaka oraha
  • šećer u prahu za posipanje

Pogledajte kako se pravi: 

Recept za pamuk lepinju sa suvim grožđem i orasima:

Za ovu pogaču pomešajte sastojke za testo i mesite 4-5 minuta. Nemojte dodavati previše brašna. Umesite meko testo. Putite ga da se diže na toplom mestu. Kada se podigne premesite i podelite ga na dva dela. Pobrašnite pult i oklagijom razvaljajte testo u veliki pravougaonik.

Polovinu od 70 g omekšalog putera nanesite u tankom sloju po celom testu. Sve pospite kašikom šećera. Polovinu korice pomorandže narendajte na testo na sitno rende. Pospipajte zatim suvo grožđe, brusnice i orahe po testu. Lagano umotajte testo i stavite na stranu.

Na isti način razvaljajte i drugo testo, nanesite ulje i pospite 1 kašikom šećera. Narendajte koru pomorandže, pospite voćem i orasima i umotajte u rolnu. Presecite prvu rolnu nožem po sredini. Umotajte kao zmiju, posebno sredina treba da bude visoka. Stavite u dobro podmazan kalup. Pokrijte lagano najlonskom folijom i ostavite da odstoji 1 sat. Pecite u rerni 40-45 minuta. Isto tako ispecite i drugu rolnu. Možda ćete želeti da napravite i prelep ruža slavski kolač.

Pročitajte kako se pravi brzinska pogača od 4 sastojka

BONUS VIDEO

Instagram/linda__atkinson  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea

StvarUkusa